Muszę przyznac , że połączenie grzybów, kapusty rodzynek i cynamonu oczarowało moje podniebienie. Danie wpisałam na stałe do jadłospisu. Idealne samodzielnie lub jako dodatek do mięsa. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
kapusta włoska 1 główka mała
grzyby suszone 100 g
rodzynki 50 g
cynamon 1 łyżeczka płaska
kminek 1 szczypta
śmietana do zup i sosów 150 ml
czerwone wino 50 ml
olej
sól morska
pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby przełożyć do miski i zalać wodą. Pozostawić najlepiej na noc aby zmiękły.
Kapustę włoską przekrawamy na pół, wycinamy twardą część . Resztę drobno szatkujemy. W większym garnku zagotowujemy dość dobrze osoloną wodę , wrzucamy kapustę i lekko podgotowujemy. Kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na cedzaku aby cała woda spłynęła. Grzyby kroimy , na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy grzyby , namoczone rodzynki, czerwone wino, cynamon oraz kminek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażany 3-4 minuty i dodajemy śmietanę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy dobrze odsączona kapustę włoską. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i lekko podduszamy 2-3 minuty. Gorącą kapustę układać na talerzu. Smacznego :)