Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku Michel Moran w mojej kuchni II

Po wypróbowaniu przepisu na faszerowane warzywa przyszedł czas na kolejny przepis. Tym razem przygotowałam kapustę włoską z grzybami Z odcinka 49.

Muszę przyznac , że połączenie grzybów, kapusty rodzynek i cynamonu oczarowało moje podniebienie. Danie wpisałam na stałe do jadłospisu. Idealne samodzielnie lub jako dodatek do mięsa. Gorąco polecam. 

Doradca Smaku Michel Moran w mojej kuchni II

SKŁADNIKI:

kapusta włoska 1 główka mała

grzyby suszone 100 g

rodzynki 50 g

cynamon 1 łyżeczka płaska

kminek 1 szczypta

śmietana do zup i sosów 150 ml

czerwone wino 50 ml

olej

sól morska

pieprz czarny mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby przełożyć do miski i zalać wodą. Pozostawić najlepiej na noc aby zmiękły.

Kapustę włoską przekrawamy na pół, wycinamy twardą część . Resztę drobno szatkujemy. W większym garnku zagotowujemy dość dobrze osoloną wodę , wrzucamy kapustę i lekko podgotowujemy. Kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na cedzaku aby cała woda spłynęła. Grzyby kroimy , na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy grzyby , namoczone rodzynki, czerwone wino, cynamon oraz kminek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Podsmażany 3-4 minuty i dodajemy śmietanę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy dobrze odsączona kapustę włoską. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i lekko podduszamy 2-3 minuty. Gorącą kapustę układać na talerzu. Smacznego :) 

IwonaDD 07.06.2013 22:14
odważne połaczenie, jeszcze nie próbowałam, ale teraz kapusty pod dostatkiem, więc pewnie będzie okazja, tym bardziej,że twoje wykonanie zachęca i to bardzo :))
07.06.2013 20:38
Twoja wygląda nawet lepiej niż pana Morana!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak