Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy majonez

Nie robię go często ale na Wielkanoc musi być/

Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Ale na Wielkanoc musi być. Domowy majonez, który smakuje o wiele lepiej od kupnego. Oczywiście do przygotowania majonezu musimy mieć świeże najlepiej wiejskie jajka. A potem jak już go zrobimy to możemy szaleć. Jajka, sałatki, sosy i co tam nam jeszcze dusza zapragnie. 

 

DOMOWY MAJONEZ

 

Domowy majonez

  • 2 jajka ( będą potrzebna żółtka )
  • sól morska z magnezem do smaku
  • pieprz do smaku
  • ocet winny lub sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • ok. 300 ml oleju rzepakowego

 PRZYGOTOWANIE:

Jajka sparzyć wrzątkiem a potem oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do naczynia, w którym będzie robiony majonez ( białka można zamrozić ) dodać musztardę, odrobinę pieprzu, soli i octu i wszystko wymieszać. Miksować na średnich obrotach wlewając bardzo maleńkimi porcjami olej do miski. I tak miksować aż do wyczerpania się oleju. Gotowy, gęsty majonez przełożyć do słoiczka i podawać np. do jajek lub wędlin albo sałatek. Domowy majonez zużyć jak najszybciej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak