- 4 bułki do hot-dogów (zwykle nie polecam tych lekko słodkich, dmuchanych bułek ale do tego dania pasują bardziej niż zwykłe pszenne lub inne )
- 4 parówki bez osłonek
- 1 mały por (biała część)
- 1 pomidor
- 2 ogórki małosolne
- pół pęczka szczypiorku
- 4 łyżki ketchupu
- łyżka majonezu
- łyżka ostrej musztardy
- pół łyżeczki cayenne
- sól, pieprz
Pora drobno kroimy i solimy.
Odstawiamy na 15 minut aby nieco zmiękł.
Lekko podgotowane parówki nacieramy musztardą i posypujemy cayenne.
Pomidora i ogórki kroimy w plasterki.
Bułki przecinamy, środek polewamy ketchupem i do każdej wkładamy po 2 plasterki pomidora i 4 ogórka.
Do pora dodajemy majonez, posiekany szczypiorek, solimy i pieprzymy do smaku.
Parówki grillujemy z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej.
Wkładamy do bułek i dodajemy po łyżce surówki z pora.
Smacznego :)
Grillowana kiełbasa z papryką
Bardzo lubię kiełbaskę z grilla, szczególnie z musztardą. W wersji a'la hot dog z dodatkiem grillowanej papryki smakuje wyśmienicie, polecam.
- 2 kawałki ulubionej kiełbasy na grilla
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 2 bułki
- 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- tabasco do przyprawiania kiełbasy(ilość wg uznania)
Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach i grillujemy około 15 minut od czasu do czasu przekręcając i polewając tabasco.
Gotową kiełbasę i warzywa wkładamy do bułki i dodajemy musztardę.
Smacznego.
Parówki w cieście
Parówki te zaczęłam robić gdy zostawało mi ciasta z pizzy i bardzo nam posmakowało, polecam :)
Ciasto:
- 125 g mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 12 g drożdży
- 1/4 kostki margaryny
Dodatek:
- 4 parówki bez osłonek
- 4 pikantne korniszonki
- ser żółty
- ketchup
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy na gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na prostokąt i układamy (jak na zdjęciu) pozostałe składniki.
Zawijamy i tak w do wyczerpania składników.
Nacinamy ciasto z wierzchu i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)