Domowy fast food cz.4

Opublikowano: 12.10.2012
Autor: Mienta
Domowy fast food cz.4
Dziś zapraszam na różne rodzaje hot-dogów które w kilka chwil możecie przygotować w domu :)

Grillowane hot dogi z porem

Hot dogi z porem zdecydowanie smakują mi najbardziej jeżeli chodzi o ten typ fast foodu :) Staram się nie jadać parówek zbyt często aleczasami można zafundować sobie taką przekąskę bo jest pyszna :)

 

 

  • 4 bułki do hot-dogów (zwykle nie polecam tych lekko słodkich, dmuchanych bułek ale do tego dania pasują bardziej niż zwykłe pszenne lub inne )
  • 4 parówki bez osłonek
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki małosolne
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki ketchupu
  • łyżka majonezu
  • łyżka ostrej musztardy
  • pół łyżeczki cayenne
  • sól, pieprz

Pora drobno kroimy i solimy.

Odstawiamy na 15 minut aby nieco zmiękł.

Lekko podgotowane parówki nacieramy musztardą i posypujemy cayenne.

Pomidora i ogórki kroimy w plasterki.

Bułki przecinamy, środek polewamy ketchupem i do każdej wkładamy po 2 plasterki pomidora i 4 ogórka.

Do pora dodajemy majonez, posiekany szczypiorek, solimy i pieprzymy do smaku.

Parówki grillujemy z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej.

Wkładamy do bułek i dodajemy po łyżce surówki z pora.

Smacznego :)

 


Grillowana kiełbasa z papryką

Bardzo lubię kiełbaskę z grilla, szczególnie z musztardą. W wersji a'la hot dog z dodatkiem grillowanej papryki smakuje wyśmienicie, polecam.

  • 2 kawałki ulubionej kiełbasy na grilla
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 2 bułki
  • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • tabasco do przyprawiania kiełbasy(ilość wg uznania)
  Paprykę kroimy na niewielkie plastry, układamy na blaszce do grillowania lub patelni grillowej i grillujemy około 15 minut.

Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach i grillujemy około 15 minut od czasu do czasu przekręcając i polewając tabasco.

Gotową kiełbasę i warzywa wkładamy do bułki i dodajemy musztardę.

Smacznego.

 


Parówki w cieście

Parówki te zaczęłam robić gdy zostawało mi ciasta z pizzy i bardzo nam posmakowało, polecam :)


Ciasto:

  • 125 g mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 12 g drożdży
  • 1/4 kostki margaryny

Dodatek:

  • 4 parówki bez osłonek
  • 4 pikantne korniszonki
  • ser żółty
  • ketchup

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy na gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy na prostokąt i układamy (jak na zdjęciu) pozostałe składniki.

Zawijamy i tak w do wyczerpania składników.

Nacinamy ciasto z wierzchu i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

prymat