Domowy fast food cz.3

Opublikowano: 29.09.2012
Autor: Mienta
Domowy fast food cz.3
Dziś mam dla Was sporą ilość przepisów na domowy fast food w stylu meksykańskim :) Jeśli lubicie, chili, limonkę i kukurydzę to z pewnością znajdziecie danie które przypadnie Wam do gustu :)

Fast food kupowany na mieście do zdrowych nie należy.  Jeśli jednak przygotujemy go w domu to możemy sobie bez wyrzutów sumienia od czasu do czasu na niego pozwolić :)
 


Chicken burgery paprykowe

Danie ekspresowe w przygotowaniu a do tego naprawdę przepyszne, szczerze polecam :)

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 duże pszenne bułki
  • pomysł na papirus, smak paprykowy

salsa paprykowa:

  • pół zielonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • czerwona papryczka chili
  • mały soczysty pomidor
  • 4 łyżki kukurydzy
  • pół pęczka szczypiorku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy na grubość 1 cm.

Każdy filet wkładamy między pergamin i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 5 minut z każdej strony.

W między czasie paprykę, chili, pomidora i szczypiorek drobno kroimy.

Mieszamy je z kukurydzą, oliwą i sokiem z cytryny.

Bułki przekrawamy i na każdej układamy gotowego kurczaka.

Na każdego nakładamy  salsę paprykową i składamy bułkę.

Smacznego :)


Tacos z kurczakiem i kukurydzą

Pyszne, aromatyczne mięso z dużą ilością kukurydzy to fantastyczny dodatek do tacos. Danie może stanowić fajną przekąskę lub po prostu obiad, polecam :)

 

 

  • 10 kukurydzianych placków do tacos
  • 2 piersi z kurczaka
  • puszka krojonych pomidorów
  • mała czerwona papryka
  • papryczka chili
  • puszka kukurydzy

marynata do kurczaka:

  • sok z połowy limonki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka słodkiej papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kminu
  • łyżeczka ziarenek kolendry

dodatki:

  • avocado
  • kwaśna śmietana
  • cheddar

 

Kmin i kolendrę rozcieramy w moździerzu.

Dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz paprykę, mieszamy.

Przyprawy dodajemy do soku z cytryny i limonki.

Oczyszczonego kurczaka kroimy na niewielką kostkę, dodajemy do marynaty.

Mieszamy i odstawiamy na czas krojenia papryki.

Zarówno zwykłą jak i chili kroimy w małą kosteczkę.

Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni.

Dodajemy posiekane papryki i zalewamy całość pomidorami z puszki.

Dusimy do czasu aż woda z pomidorów odparuje.

Następnie dodajemy kukurydzę.

Mieszankę nakładamy do kukurydzianych placków.

Podajemy z kawałkami avocado, starym serem cheddar oraz śmietaną.

Smacznego :)

 

 

Pikantne tacos wegetariańskie

Uwielbiam dania pikantne a także dania meksykańskie ale nie do końca przepadam za mielonym mięsem więc tym razem postawiłam na danie wegetariańskie, wyszło naprawdę smacznie więc polecam i wegetarianom i mięsożercom :)

 

  • 8 kukurydzianych placków do tacos
  • puszka krojonych pomidorów 400g
  • puszka czerwonej fasoli kidney 400g
  • cebula
  • mała czerwona papryka
  • pół czerwonej papryczki chili
  • pół zielonej papryczki chili
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cayenne
  • pół łyżeczki kolendry
  • łyżka oliwy
  • 8 dag sera goudy z wasabi
  • 8 łyżeczek śmietany 18%
  • 8 łyżeczek guacamole



Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę.

Dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę, posiekane papryczki chilli, osączoną fasolkę i zalewamy całość pomidorami z puszki.

Dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy cayenne i kolendrą.

Dusimy około 20 minut.

Gotową mieszankę nakładamy do placków kukurydzianych, posypujemy startym serem.

Podajemy z łyżeczką guacamole oraz kwaśnej śmietany.

Smacznego :)

 


Grillowana quesadilla z fasolą i kukurydzą

Bardzo lubię quesadille z przeróżnymi dodatkami. Gdy pierwszy raz robiłam ją na grillu i wyszła świetna, bardziej chrupiąca i aromatyczna.

  • 4 tortille
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 g czerwonej fasoli kidney
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 mała cebula
  • 1 suszona papryczka chilli 
  • łyżeczka kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • garść startego sera żółtego
  • sok z połowy limonki
  • 1 avocado

Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chilli.

Dodajemy przyprawy i zalewamy pomidorami. Dusimy około 5 minut, po czym dodajemy fasolę i kukurydzę.

Podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu aż mieszanka zgęstnieje. Na koniec dodajemy sok z limonki i mieszamy.

Sos przekładamy do pojemnika i zabieramy na grilla.

Na dwóch tortillach rozsmarowujemy po połowie mieszanki i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi plackami i delikatnie układamy na ruszcie. Po około dwóch minutach przewracamy na drugą stronę.

Gotowe quesadille przekrawamy na 4 części i na każdej układamy plasterki avocado.

Według uznania możemy skropić jeszcze sosem z limonki.

Idealnie smakują z piwem meksykańskim z dodatkiem limonki.

Smacznego :)

 


Quesadille z papryczkami chili i pomidorem

Przepis pochodzi z książki "Potęga warzyw". Wzbogaciłam go od siebie w bazylię i szczypiorek. Polecam :)


  • 4 tortille
  • 1 pomidor drobno posiekany
  • starty ser żółty
  • pokrojona papryczka chili
  • łyżka posiekanej kolendry
  • szczypiorek
  • bazylia

Rozgrzać piekarnik do temperatury 100 stopni.

Na dwóch tortillach rozłożyć pomidory, ser papryczki i przyprawy.

Przykryć pozostałymi tortillami i delikatnie spłaszczyć.

Rozgrzać dużą patelnię i pojedynczo smażyć quesadille, aż obie strony staną się jasnobrązowe a ser się rozpuści (ok 2 minuty z każdej strony).

Przenieść je na blachę i do piekarnika aby nie stygły podczas smażenia kolejnych.

Po przygotowaniu wszystkich pokroić każdą na ćwiartki.

Podawać ze śmietaną.

Smacznego:)

 

Pomidorowe tortille z tuńczykiem i kukurydzą

Takie tortille świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie np. do pracy, są o wiele smaczniejsze niż zwykłe kanapki :)

  • 4 pomidorowe tortille
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
  • ugotowane jajko
  • pół pęczka szczypiorku
  • 5 łyżek kukurydzy
  • pół papryczki chili
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżeczki majonezu

Tuńczyka odsączamy z wody.

Rozdrabniamy widelcem.

Dodajemy do niego starte na drobnym oczkach jajko, kukurydzę drobno posiekaną papryczkę chili , oraz szczypiorek.

Zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy.

Każdą tortille smarujemy majonezem i układamy na niej 1/4 mieszanki z tuńczykiem.

Zwijamy i podajemy.

Smacznego :)

 


Grillowane wrapy

Tortille z zamarynowanym pikantnym mięsem smakują naprawdę super a do tego po przypieczeniu całości są przyjemnie chrupiące, polecam :)

  • 4 pszenne tortille
  • 2 filety z kurczaka
  • sałata
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • czerwona cebula
  • jogurt naturalny, ketchup

marynata do kurczaka:

  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • łyżka musztardy
  • łyżka sosu tabasco nadającego posmaku grillowania
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki pikantnej papryki wędzonej
  • 4 ząbki czosnku z chilli
  • 1 papryczka piri piri

Filety z kurczaka lekko rozbijamy.

Papryczkę piri piri i czosnek drobno siekamy.

Składniki na marynatę mieszamy ze sobą i nacieramy nią kurczaka.

Wstawiamy go do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie kurczaka układamy na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej i grillujemy około 10 minut z każdej strony.

Na każdej tortilli układamy sałatę, plasterki pomidora, ogórka oraz cebuli.

Na tym układamy kawałki kurczaka i polewamy jogurtem i ketchupem.

Mocno zwijamy i podsmażamy chwilę z obu stron na patelni grillowej bez tłuszczu.

Smacznego :)

 

 

prymat