- 2 piersi z kurczaka
- 2 duże pszenne bułki
- pomysł na papirus, smak paprykowy
salsa paprykowa:
- pół zielonej papryki
- pół żółtej papryki
- czerwona papryczka chili
- mały soczysty pomidor
- 4 łyżki kukurydzy
- pół pęczka szczypiorku
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy na grubość 1 cm.
Każdy filet wkładamy między pergamin i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 5 minut z każdej strony.
W między czasie paprykę, chili, pomidora i szczypiorek drobno kroimy.
Mieszamy je z kukurydzą, oliwą i sokiem z cytryny.
Bułki przekrawamy i na każdej układamy gotowego kurczaka.
Na każdego nakładamy salsę paprykową i składamy bułkę.
Smacznego :)
- 10 kukurydzianych placków do tacos
- 2 piersi z kurczaka
- puszka krojonych pomidorów
- mała czerwona papryka
- papryczka chili
- puszka kukurydzy
marynata do kurczaka:
- sok z połowy limonki
- sok z połowy cytryny
- łyżka słodkiej papryki
- ząbek czosnku
- łyżeczka kminu
- łyżeczka ziarenek kolendry
dodatki:
- avocado
- kwaśna śmietana
- cheddar
Kmin i kolendrę rozcieramy w moździerzu.
Dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz paprykę, mieszamy.
Przyprawy dodajemy do soku z cytryny i limonki.
Oczyszczonego kurczaka kroimy na niewielką kostkę, dodajemy do marynaty.
Mieszamy i odstawiamy na czas krojenia papryki.
Zarówno zwykłą jak i chili kroimy w małą kosteczkę.
Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni.
Dodajemy posiekane papryki i zalewamy całość pomidorami z puszki.
Dusimy do czasu aż woda z pomidorów odparuje.
Następnie dodajemy kukurydzę.
Mieszankę nakładamy do kukurydzianych placków.
Podajemy z kawałkami avocado, starym serem cheddar oraz śmietaną.
Smacznego :)
Pikantne tacos wegetariańskie
Uwielbiam dania pikantne a także dania meksykańskie ale nie do końca przepadam za mielonym mięsem więc tym razem postawiłam na danie wegetariańskie, wyszło naprawdę smacznie więc polecam i wegetarianom i mięsożercom :)

- 8 kukurydzianych placków do tacos
- puszka krojonych pomidorów 400g
- puszka czerwonej fasoli kidney 400g
- cebula
- mała czerwona papryka
- pół czerwonej papryczki chili
- pół zielonej papryczki chili
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cayenne
- pół łyżeczki kolendry
- łyżka oliwy
- 8 dag sera goudy z wasabi
- 8 łyżeczek śmietany 18%
- 8 łyżeczek guacamole
Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę.
Dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę, posiekane papryczki chilli, osączoną fasolkę i zalewamy całość pomidorami z puszki.
Dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy cayenne i kolendrą.
Dusimy około 20 minut.
Gotową mieszankę nakładamy do placków kukurydzianych, posypujemy startym serem.
Podajemy z łyżeczką guacamole oraz kwaśnej śmietany.
Smacznego :)
Grillowana quesadilla z fasolą i kukurydzą
Bardzo lubię quesadille z przeróżnymi dodatkami. Gdy pierwszy raz robiłam ją na grillu i wyszła świetna, bardziej chrupiąca i aromatyczna.

- łyżka oliwy z oliwek
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 g czerwonej fasoli kidney
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 mała cebula
- 1 suszona papryczka chilli
- łyżeczka kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- garść startego sera żółtego
- sok z połowy limonki
Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chilli.
Dodajemy przyprawy i zalewamy pomidorami. Dusimy około 5 minut, po czym dodajemy fasolę i kukurydzę.
Podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu aż mieszanka zgęstnieje. Na koniec dodajemy sok z limonki i mieszamy.
Sos przekładamy do pojemnika i zabieramy na grilla.
Na dwóch tortillach rozsmarowujemy po połowie mieszanki i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi plackami i delikatnie układamy na ruszcie. Po około dwóch minutach przewracamy na drugą stronę.
Gotowe quesadille przekrawamy na 4 części i na każdej układamy plasterki avocado.
Według uznania możemy skropić jeszcze sosem z limonki.
Idealnie smakują z piwem meksykańskim z dodatkiem limonki.
Smacznego :)
Quesadille z papryczkami chili i pomidorem
Przepis pochodzi z książki "Potęga warzyw". Wzbogaciłam go od siebie w bazylię i szczypiorek. Polecam :)

- 4 tortille
- 1 pomidor drobno posiekany
- starty ser żółty
- pokrojona papryczka chili
- łyżka posiekanej kolendry
- szczypiorek
- bazylia
Rozgrzać piekarnik do temperatury 100 stopni.
Na dwóch tortillach rozłożyć pomidory, ser papryczki i przyprawy.
Przykryć pozostałymi tortillami i delikatnie spłaszczyć.
Rozgrzać dużą patelnię i pojedynczo smażyć quesadille, aż obie strony staną się jasnobrązowe a ser się rozpuści (ok 2 minuty z każdej strony).
Przenieść je na blachę i do piekarnika aby nie stygły podczas smażenia kolejnych.
Po przygotowaniu wszystkich pokroić każdą na ćwiartki.
Podawać ze śmietaną.
Smacznego:)
Pomidorowe tortille z tuńczykiem i kukurydzą
Takie tortille świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie np. do pracy, są o wiele smaczniejsze niż zwykłe kanapki :)

- 4 pomidorowe tortille
- puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
- ugotowane jajko
- pół pęczka szczypiorku
- 5 łyżek kukurydzy
- pół papryczki chili
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżeczki majonezu
Tuńczyka odsączamy z wody.
Rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy do niego starte na drobnym oczkach jajko, kukurydzę drobno posiekaną papryczkę chili , oraz szczypiorek.
Zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Każdą tortille smarujemy majonezem i układamy na niej 1/4 mieszanki z tuńczykiem.
Zwijamy i podajemy.
Smacznego :)
Grillowane wrapy
Tortille z zamarynowanym pikantnym mięsem smakują naprawdę super a do tego po przypieczeniu całości są przyjemnie chrupiące, polecam :)

- 4 pszenne tortille
- 2 filety z kurczaka
- sałata
- pomidor
- zielony ogórek
- czerwona cebula
- jogurt naturalny, ketchup
marynata do kurczaka:
- 6 łyżek pikantnego ketchupu
- łyżka musztardy
- łyżka sosu tabasco nadającego posmaku grillowania
- sok z połowy limonki
- pół łyżeczki pikantnej papryki wędzonej
- 4 ząbki czosnku z chilli
- 1 papryczka piri piri
Filety z kurczaka lekko rozbijamy.
Papryczkę piri piri i czosnek drobno siekamy.
Składniki na marynatę mieszamy ze sobą i nacieramy nią kurczaka.
Wstawiamy go do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie kurczaka układamy na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej i grillujemy około 10 minut z każdej strony.
Na każdej tortilli układamy sałatę, plasterki pomidora, ogórka oraz cebuli.
Na tym układamy kawałki kurczaka i polewamy jogurtem i ketchupem.
Mocno zwijamy i podsmażamy chwilę z obu stron na patelni grillowej bez tłuszczu.
Smacznego :)