Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy fast food cz.2

Lubicie pizzę? Mam nadzieję, że tak bo mam dla Was kilka super przepisów :)

Ostatnio przedstawiałam Wam domowe sposoby na pyszne burgery a dzisiaj zamiast dzwonić po pizzę z pizzerii proponuję przyrządzić ją w domu samemu :) Gwarantuję, że będzie pysznie a do tego będziecie wiedzieć co dokładnie się w niej znajduje :)

 

Czosnkowa pizza z pomidorami

Często spotykałam się z tym, że osoby jedzące pizzę zostawiały nie zjedzone jej brzegi ;) Gwarantuję, że brzegi z tej pizzy miło Was zaskoczą :) Prosty dodatek czosnku zmienia naprawdę dużo, a do tego całość jest przepyszna, polecam :)

Domowy fast food cz.2

  • 300 g maki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka mielonego czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukiniowego sosu do pizzy
  • łyżka mielonego czosnku
  • 220 g mozzarelli
  • 30 g pikantnej gorgonzoli
  • czerwony pomidor
  • zielony pomidor
  • żółty pomidor

sos:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka czosnku
  • łyżeczka bazylii
  • szczypta pieprzu ziołowego

 

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, ostawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, czosnek drożdże i ciepłą wodę.

Mieszamy i wykładamy na posypaną mąką stolnicę.

Zagniatamy kilka minut po czym dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy.

Ciasto wkładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko posypaną mąką.

Rozwałkujemy je zawijamy brzegi i środek smarujemy cienką warstwą sosu.

Na to układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę oraz pokrojone pomidory.

Całość posypujemy pokruszoną gorgonzolą a brzegi ciasta posypujemy czosnkiem.

Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Upieczoną podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Smacznego :)


Otrębowa pizza ze szpinakiem i serem owczym

To chyba najzdrowsza wersja pizzy, jaką robiłam i jadłam. I do tego pyszna :)

Domowy fast food cz.2

  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g otrębów pszennych
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • około 250 g szpinaku (np. mrożonego)
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • sos tabasco (opcjonalnie)
  • ser owczy z kozieradką (ilość wg uznania)
Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko. Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.
Otręby mieszamy z mąką i wlewamy do nich mleko z drożdżami. Mieszamy aż powstanie kula ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Szpinak rozmrażamy na patelni podgrzewając na najmniejszym ogniu. Gdy się rozmrozi, dodajemy łyżkę śmietany oraz sól, pieprz i czosnek.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i z pomocą silikonowej łopatki rozsmarowujemy, tworząc okrągły spód do pizzy.
Pędzelkiem rozsmarowujemy ketchup i skrapiamy sosem tabasco. Na wierzch wykładamy przyprawiony szpinak i posypujemy go serem.
Możemy jeszcze lekko popieprzyć.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Świetnie smakuje polane sosem czosnkowym.

Smacznego :)

 


Pizzerinki na cukiniowym spodzie

Pełnoziarnista pizza  a do tego z warzywem w cieście:) Zrobiłam ją w wersji małych pizzerinek i rozeszły się w 5 minut, polecam :)

Domowy fast food cz.2

  • 300 g cukinii
  • 50 g otrębów owsianych
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • cukiniowy sos do pizzy
  • 250 g mozzarelli
  • łyżeczka ostrej papryki

Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko.

Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.

Cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i odstawiamy na 10 minut.

Otręby mieszamy z mąką i solą i wlewamy do nich mleko z drożdżami oraz dodajemy odciśniętą z wody cukinię.

Całość zagniatamy po czym dodajemy łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części.

Formujemy z nich cienkie placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każdym rozsmarowujemy po łyżce cukiniowego sosu do pizzy oraz układamy po grubym plastrze mozzarelli.

Ser posypujemy papryką.

Pizzerinki pieczemy około 35 minut w 190 stopniach.

Smacznego :)

 


Miniaturowe pizzerki z kaszy manny

Pizzerki na jeden kęs :) Idealne na imprezową przekąskę :)

Domowy fast food cz.2

 

  • 200 g kaszy manny
  • 50 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oregano

  • ketchup pikantny
  • pikantna oliwa z oliwek
  • salami
  • mozzarella
  • czarne oliwki
  • gorgonzola

Mąkę przesiewamy z kaszą.

Dodajemy oregano i mieszamy.

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim świeże drożdże.

Następnie wraz z oliwą z oliwek dodajemy do kaszy.

Dokładnie mieszamy.

Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko i za pomocą niewielkiej szklanki wykrawamy kółeczka.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Za pomocą silikonowego pędzelka każde kółeczko smarujemy niewielką ilością pikantnej oliwy z oliwek.

Następnie smarujemy je pikantnym ketchupem.

Na każdej pizzerce układamy po plasterku salami.

Posypujemy mozzarellą i malutkimi kawałeczkami gorgonzoli.

Na wierzchu układamy po plasterku czarnej oliwki.

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Możemy podać z ketchupem bądź innym sosem.

Smacznego :)

 

Do każdej pizzy polecam domowy sos na bazie cukinii :)

 

Sos do pizzy z cukinii

Domowy fast food cz.2

Domową pizze robimy średnio dwa razy na miesiąc więc wydaje mi się, że dosyć często ;) Przeważnie na spód dodaję ketchup. Robię to z lenistwa bo zazwyczaj nie chcę mi się wymyślać sosów. Postanowiłam to zmienić i zrobiłam naprawdę przepyszny sos na spód pizzy. Pikantny, wyrazisty w smaku a w dodatku z cukinii :)

Z tych proporcji wyszedł mi zapas na 3 słoiczki po 250 ml.

  • 800 g cukinii
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryczka chilli
  • 2 małe pomidory (ok 200g)
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • łyżka bazylii
  • łyżka oregano
  • łyżeczka pieprzu

Cukinię ścieramy na małych oczkach, cebule i czosnek drobno kroimy.

Całość zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny (nie odciskamy).

Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż zrobi się z nich papka.

Następnie dodajemy cukier i ocet, pokrojoną papryczkę i pokrojone pomidory.

Gotujemy 20 minut.

Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut.

Pamiętajmy o mieszaniu od czasu do czasu.

Miksujemy całość za pomocą Triblade ( nie musi być całkiem na gładko) i przelewamy do słoiczków.

Pasteryzujemy przez 10 minut.

Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak