- 300 g maki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- łyżka cukru
- 3 łyżki mleka
- pół łyżeczki soli
- łyżka mielonego czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 8 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukiniowego sosu do pizzy
- łyżka mielonego czosnku
- 220 g mozzarelli
- 30 g pikantnej gorgonzoli
- czerwony pomidor
- zielony pomidor
- żółty pomidor
sos:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka czosnku
- łyżeczka bazylii
- szczypta pieprzu ziołowego
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, ostawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, czosnek drożdże i ciepłą wodę.
Mieszamy i wykładamy na posypaną mąką stolnicę.
Zagniatamy kilka minut po czym dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy.
Ciasto wkładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko posypaną mąką.
Rozwałkujemy je zawijamy brzegi i środek smarujemy cienką warstwą sosu.
Na to układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę oraz pokrojone pomidory.
Całość posypujemy pokruszoną gorgonzolą a brzegi ciasta posypujemy czosnkiem.
Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Upieczoną podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smacznego :)
Otrębowa pizza ze szpinakiem i serem owczym
To chyba najzdrowsza wersja pizzy, jaką robiłam i jadłam. I do tego pyszna :)
- 50 g otrębów owsianych
- 50 g otrębów pszennych
- 100 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka cukru
- około 250 g szpinaku (np. mrożonego)
- łyżka śmietany
- łyżeczka pieprzu
- szczypta soli
- pół łyżeczki czosnku
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- sos tabasco (opcjonalnie)
- ser owczy z kozieradką (ilość wg uznania)
Smacznego :)
Pizzerinki na cukiniowym spodzie
Pełnoziarnista pizza a do tego z warzywem w cieście:) Zrobiłam ją w wersji małych pizzerinek i rozeszły się w 5 minut, polecam :)
- 300 g cukinii
- 50 g otrębów owsianych
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki ciepłego mleka
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- cukiniowy sos do pizzy
- 250 g mozzarelli
- łyżeczka ostrej papryki
Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko.
Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.
Cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i odstawiamy na 10 minut.
Otręby mieszamy z mąką i solą i wlewamy do nich mleko z drożdżami oraz dodajemy odciśniętą z wody cukinię.
Całość zagniatamy po czym dodajemy łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części.
Formujemy z nich cienkie placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym rozsmarowujemy po łyżce cukiniowego sosu do pizzy oraz układamy po grubym plastrze mozzarelli.
Ser posypujemy papryką.
Pizzerinki pieczemy około 35 minut w 190 stopniach.
Smacznego :)
Miniaturowe pizzerki z kaszy manny
Pizzerki na jeden kęs :) Idealne na imprezową przekąskę :)
- 200 g kaszy manny
- 50 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oregano
- ketchup pikantny
- pikantna oliwa z oliwek
- salami
- mozzarella
- czarne oliwki
- gorgonzola
Mąkę przesiewamy z kaszą.
Dodajemy oregano i mieszamy.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim świeże drożdże.
Następnie wraz z oliwą z oliwek dodajemy do kaszy.
Dokładnie mieszamy.
Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko i za pomocą niewielkiej szklanki wykrawamy kółeczka.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Za pomocą silikonowego pędzelka każde kółeczko smarujemy niewielką ilością pikantnej oliwy z oliwek.
Następnie smarujemy je pikantnym ketchupem.
Na każdej pizzerce układamy po plasterku salami.
Posypujemy mozzarellą i malutkimi kawałeczkami gorgonzoli.
Na wierzchu układamy po plasterku czarnej oliwki.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Możemy podać z ketchupem bądź innym sosem.
Smacznego :)
Do każdej pizzy polecam domowy sos na bazie cukinii :)
Sos do pizzy z cukinii
Domową pizze robimy średnio dwa razy na miesiąc więc wydaje mi się, że dosyć często ;) Przeważnie na spód dodaję ketchup. Robię to z lenistwa bo zazwyczaj nie chcę mi się wymyślać sosów. Postanowiłam to zmienić i zrobiłam naprawdę przepyszny sos na spód pizzy. Pikantny, wyrazisty w smaku a w dodatku z cukinii :)
Z tych proporcji wyszedł mi zapas na 3 słoiczki po 250 ml.
- 800 g cukinii
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryczka chilli
- 2 małe pomidory (ok 200g)
- 150 g koncentratu pomidorowego
- pół szklanki octu
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- łyżka bazylii
- łyżka oregano
- łyżeczka pieprzu
Cukinię ścieramy na małych oczkach, cebule i czosnek drobno kroimy.
Całość zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny (nie odciskamy).
Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż zrobi się z nich papka.
Następnie dodajemy cukier i ocet, pokrojoną papryczkę i pokrojone pomidory.
Gotujemy 20 minut.
Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut.
Pamiętajmy o mieszaniu od czasu do czasu.
Miksujemy całość za pomocą Triblade ( nie musi być całkiem na gładko) i przelewamy do słoiczków.
Pasteryzujemy przez 10 minut.
Smacznego :)