Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy fast food cz.1

W dzisiejszych czasach na każdym rogu "atakują" nas budki z fast foodem. Każdy dobrze wie, że jedzenie to do najzdrowszych nie należy. Ale co zrobić gdy kusi? Przyrządzić w domu samemu :)

Nie mówię, że fast food przyrządzany w domu będzie super dietetyczny czy też najzdrowszy pod słońcem. Jednak gdy będziemi wiedzieć co sami dodajemy do jedzenia to po pierwsze z pewnością będzie zdrowiej a po drugie gwarantuję, że smaczniej :)

Dziś przedstawiam kilka przepisów na burgery. Ale zaglądajcie na bloga bo niedługo pojawią się także przepyszne pizze, hot dogi i fast food w stylu meksykańskim :)

Zapraszam:)

 

Grillowane chicken burgery

Zawsze uważałam, że domowe burgery są o niebo lepsze od tych dostępnych w sklepach i fast foodach, a jeżeli mamy możliwość zrobienia ich na grillu, to wtedy są najlepsze z najlepszych. Świeże warzywa, a także dobrze zamarynowane smakowite mięso nie wymagają nawet dodatku sosów i tworzą idealną całość. Polecam.

Domowy fast food cz.1

  • 2 filety z kurczaka

marynata do kurczaka:

  • 6 łyżek pikantnego keczupu
  • łyżka musztardy
  • łyżka sosu tabasco nadającego posmaku grillowania
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki pikantnej papryki wędzonej
  • 4 ząbki czosnku z chilli
  • 1 papryczka piri piri
  • 2 bułki
  • sałata
  • mała czerwona papryka
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • 2 plasterki sera żółtego

Filety z kurczaka lekko rozbijamy. Papryczkę piri piri i czosnek drobno siekamy. Łączymy składniki marynaty i nacieramy nią kurczaka. Wstawiamy go do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie kurczaka układamy na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej i grillujemy około 10 minut z każdej strony.

Paprykę kroimy na kilka części i grillujemy na tacce grillowej.

Na przekrojonych bułkach układamy kolejno sałatę, pokrojoną cebulę i ogórka.

Następnie grillowaną paprykę, kurczaka i na koniec ser żółty i plasterki pomidora.

Przykrywamy druga częścią bułki.

Moje bułki były bardzo chrupiące, ale jeśli takie nie są, można również je podpiec na ruszcie.

Smacznego.

 

Fish burger

Gdyby ktoś postawił przede mną najbardziej wypasionego burgera ze znanych fastfoodów i tego skromnego fish burgera nie wahałabym się ani sekundy i wybrałabym tego z grillowanym łososiem. Bardzo prosty i naprawdę przepyszny, polecam :)

Domowy fast food cz.1

  • 2 bułki
  • 2 filety z łososia( po ok. 130 g)
  • roszponka
  • czerwona cebula

marynata do łososia:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka estragonu

sos:

  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka czosnku

Rybę nacieramy ziołami i sokiem z cytryny, grillujemy z obu stron.

Bułki przekrawamy.

Nakładamy na jednej części roszponkę i kilka plasterków czerwonej cebuli.

Składniki na sos mieszamy.

Gotową rybę układamy na bułce.

Polewamy sosem i przykrywamy górą bułki.

Smacznego :)

 

Chicken burgery

Pyszne domowe chicken burgery, polecam :)

Domowy fast food cz.1

  • 4 bułki (świetnie nadają się ciabatty lub poznańskie, byleby nie były to dmuchane gotowce do hamburgerów)
  • 4 panierowane filety z kurczaka
  • 8 plasterków boczku
  • mała kapusta pekińska
  • 4 plastry pomidora
  • ogórek zielony
  • 4 plastry sera topionego cheddar
  • czerwona cebula
  • sos czosnkowo-cytrynowy
  • ketchup

Smażymy kotlety z kurczaka.

Boczek podsmażamy na suchej patelni.

Na bułkach układamy posiekaną kapustę pekińską, plasterki ogórka i cebuli.

Na to układamy kurczaka i ser a na górę boczek.

Polewamy sosem i ketchupem.

Podajemy z frytkami.

Smacznego :)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak