Domowe pikle z ostrej papryki i dyni

Opublikowano: 10.01.2012
Autor: Cynowa_Beata
Domowe pikle z ostrej papryki i dyni
Jako ze takie pikle muszą się odstać co najmniej 3 tygodnie ja dziś zainspirowana smakiem tygodnia otworzyłam swój słoiczek.I efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.Te proste pikle na occie, nie wymagają wiele pracy. A zarówno dynia jak i papryka świetnie udekorują i dodaja pikanteri zimowym kanapkom i potrawą.

Domowe pikle z ostrej papryki i dyni

 


potrzebujemy:
-wyparzony we wrzątku słoiczek
-ocet spirytusowy 10 % z wodą w proporcji 1:1
 (można też użyć octu jabłkowego bez wody)
-sól (na każdy 1 litr zalewy z octu i wody 1,5 łyżki soli)
-100 gr. dyni
-5 czerwonych papryczek peperonii
-1 goździk
-wykałaczka, nóż ,lejek
 I cierpliwość aby nie otwierać słoiczka za wcześnie ... :)

 



Ważne by wybrać owoce zdrowe bez plamek czy śladów nadpsucia.Paprykę przekrawany na pół usuwany szypułki i gniazda nasienne, wykałaczką dziurkujemy paprykę po całej długości. Z dyni usuwamy miąższ i skórkę i kroimy w kostkę.
W ganeczku zagotowujemy wodę z octem i goździkiem i solą. Do wrzącego octu (tylko sie nad nim nie pochylajcie :D dodajemy papryczki i gotujemy 3 min, następnie dodajmy dynie i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia na średnim ogniu.
Do wyparzonego słoiczka przekładamy ostrożnie paprykę i dynie ciasno upychając całość warstwami. Słoiczek zalewamy jeszcze gorącym octem i otwarty pozostawiamy do ostygnięcia i odparowania (ważne by nie zamykać słoika !) Po około 2 godzinach zalecamy słoik wyparzoną nakrętką. I odstawiamy do lodówki na 3 tygodnie :D

 

 

 


Całość prezentuje sie przepięknie kolorowo , a dynia świetnie łapie smak papryczki. Polecam krojone w cienkie plasterki do kanapek z domowym smalcem :D

 

Smacznego !

prymat