Domowe pieczywo cz.6

Opublikowano: 26.10.2012
Autor: Mienta
Domowe pieczywo cz.6
Szybki i prosty domowy chlebek

Przepis znalazła gdzieś w internecie moja siostra więc nie znam konkretnego źródła pochodzenia ale jest przepyyyszny :) Polecam :)

 

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki suchych drożdży

 

Mieszamy w misce wszystkie składniki.

Przykrywamy folią i odkładamy na noc (ok 16-18 godzin).

Potem podsypujemy mąką, zagniatamy i wyrabiamy.

Następnie na opruszonej mąką ściereczce układamy uformowany bochenek, zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny.

Nastawiamy piekarnik na 250 stopni i od razu wkładamy do niego naczynie żaroodporne.

Jak się nagrzeje to zmniejszamy temperaturę do 230 stopni, szybko wkładamy ciasto do naczynia, zakrywamy przykrywką i pieczemy 30 minut.

Smacznego :)


prymat