Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pieczywo cz.4

Mini bułki pszenno-żytnie

Pyszne chrupiące bułeczki, polecam :)

 

Domowe pieczywo cz.4

  • 250 g mąki pszennej
  • 220 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 30 g siemienia lnianego (nie mielonego)
  • 160 g mleka
  • 160 g kefiru lub maślanki
  • 15 g drożdży
  • jajko
  • łyżeczka soli

Domowe pieczywo cz.4

Mieszamy w misce obie mąki z siemieniem lnianym i solą.

Wlewamy do tego wymieszane mleko z kefirem i drożdżami.

Odstawiamy na 30 minut i dodajemy jajko po czym wyrabiamy.

Miskę z wyrobionym na gładko ciastem odstawiamy aż podwoi objętość ( u mnie prawie 2 godziny)

Lekko rozwałkowujemy ciasto i wycinamy za pomocą szklanki małe bułeczki.

Układamy je na blasze i zakrywamy na godzinkę.

Smarujemy kefirem i posypujemy makiem i siemieniem lnianym.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

Domowe pieczywo cz.4

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak