W okresie wakacyjnym zapewne wiele osób przyrządza grilla, ze znajomymi i rodziną. Osoby na diecie wcale nie muszę "grzeszyć" podczas grillowania, tłustą kiełbaską czy też karkówką podawaną z dużą ilością sosów.
Dania które przedstawię są niskokaloryczne, naprawdę bardzo smaczne a do tego syte więc w brzuchu nikomu nie będzie burczeć ;)
-
Na początek 3 super propozycje na sałatki :)
Sałatka z grillowanym kurczakiem i melonem
Zaledwie kilka składników tworzy naprawdę wspaniałe danie w którym smaki przeplatają się od pikantnego do słodkiego i orzeźwiającego.
- mix ulubionych sałat 300g
- rukola 50 g
- melon
- 3 piersi z kurczaka
- limonka
- tabasco
marynata do kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka cayenne
- pół suszonej papryczki chilli
- 1 łyżka hiszpańskiej papryki wędzonej
Piersi z kurczaka rozcinamy na filety o grubości około 1 cm.
Papryczkę chilli drobno siekamy i mieszamy z olejem, sokiem z limonki oraz cayenne i wędzoną papryką.
Marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na około 2 godziny.
Następnie układamy go na rozgrzanym grillu pieczemy z dwóch stron około 30 minut.
Sałatę mieszamy z rukolą.
Za pomocą głębokiej łyżeczki z melona wybieramy kuleczki.
Układamy na sałacie.
Gotowego kurczaka kroimy na plasterki i dodajemy do sałatki.
Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz sosem tabasco.
Smacznego :)
Sałatka z grillowanym ziołowym kurczakiem i ognistym sosem
Lekka, wyrazista w smaku a do tego pikantna czyli tak jak lubię najbardziej :)
- 2 piersi z kurczaka
- mix sałat 300g
- pikantne kulki serowe do sałatek
marynata do kurczaka:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka zielonego sosu tabasco
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka koperku
- łyżeczka lubczyku
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- pół łyżeczki cayenne
ognisty sos:
- 6 łyżek pikantnego ketchupu
- 5 łyżek soku pomarańczowego
- łyżeczka sosu tabasco
- łyżeczka cayenne
- łyżeczka czosnku
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka rozcinamy na filety, lekko rozbijamy.
Wszystkie zioła na marynatę rozcieramy w moździerzu i łączymy z oliwą, tabasco i sokiem z cytryny.
Mieszanką nacieramy kurczaka i zostawiamy na całą noc w lodówce.
Na następny dzień grillujemy go na rozgrzanym ruszcie po około 10 minut z każdej strony.
W tym czasie przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Do dużej miski nakładamy sałatę.
Układamy na niej pokrojonego w paseczki kurczaka oraz kulki serowe.
Całość polewamy ognistym sosem.
Smacznego :)
Sałatka z piekielnym łososiem
Sałatka bardzo syta więc sama spokojnie może stanowić obiad.
- mix ulubionych sałat
- czerwona papryka
- 50 g sera feta
- nasiona z połowu granatu
- łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy (użyłam meksykańskiej)
dressing:
- łyżka oliwy
- łyżka przyprawy do sałatek z błonnikiem i nagietkiem
- 2 plasterki papryczki jalapeno
- 2 filety z łososia
marynata do łososia:
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cayenne Kamis
- ognista przyprawa
Sok z cytryny mieszamy z cayenne.
Zalewamy łososia i dobrze go nacieramy.
Z obu stron posypujemy dużą ilością ognistej przyprawy z młynka.
Grillujemy z obu stron.
W tym czasie fetę kroimy w kosteczkę i mieszamy ją z musztardą.
Paprykę kroimy w cienkie plasterki oraz wyjmujemy z granatu nasionka.
Sałatę mieszamy z papryką, fetą i granatem.
Papryczkę jalapeno kroimy bardzo drobno.
Mieszamy ją z oliwą i przyprawą do sałatek.
Dressingiem zalewamy sałatkę.
Gotowego łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki.
Smacznego :)
-
Kolejne 4 przepisy będą na grillowane ryby, polecam :)
Grillowany łosoś z musztardą meksykańską
Soczysta rybka z wyczuwalnym posmakiem limonki a w dodatku pikantna, dla mnie nie ma nic lepszego ;)
- 2 filety z łososia
- sok z połowy limonki
- sos tabasco nadający smak grillowania
- 2 plasterki marynowanej papryczki jalapeno
- musztarda meksykańska z całymi ziarnami gorczycy
Filety z łososia nacieramy sokiem z limonki, sosem tabasco (ilość wg uznania, ja dałam około łyżeczkę na fileta) oraz drobno posiekaną papryczką.
Grillujemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie.
Ja filety miałam zamrożone i grillowały się około 15 minut.
Gotowe podajemy z musztardą meksykańską oraz sałatką z avocado.
Smacznego :)
Grillowany łosoś w ziołach z sosem ziołowym
Niezwykle aromatycze danie.
- 2 filety z łososia (ok 250 g)
marynata do łososia:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- świeża natka pietruszki (kilka listków)
- łyżeczka rozmarynu
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki estragonu
- łyżeczka pieprzu cayenne
- pół łyżeczki soli morskiej
sos ziołowo-jogurtowy:
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki cayenne
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka koperku
- mix ulubionych sałat
Rozmaryn, kmin, estragon, cayenne i sól ucieramy razem w moździerzu.
Pietruszkę siekamy.
Do oliwy dodajemy sok z cytryny, posiekaną natkę oraz roztarte zioła.
Powstałą mieszanką nacieramy łososia.
Ja położyłam go od razu na ruszt i mimo tego, ze nie marynował się długo był bardzo aromatyczny, każda przyprawę można było wyczuć.
Łososia grillujemy z obu stron po około 5 minut.
W tym czasie do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cayenne, majeranek i koperek.
Dokładnie mieszamy i sosem polewamy sałatę.
Połową sosu możemy także polać gotową rybę.
Smacznego :)
Pstrąg z grilla
- płaty świeżego pstrąga
- pieprz cytrynowy
- suszone pomidory z czosnkiem
- cytryna
Umytą rybę nacieramy porządnie pieprzem cytrynowym.
Grillujemy często przewracając aby się nie przypaliła.
Upieczoną rybę polewamy sokiem z cytryny i posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem.
Smacznego :)
Grillowany łosoś z pikantną salsą
Słodkie pomidory, aromatyczne przyprawy, kwaśna limonka a do tego piekielne papryczki piri piri. Z soczystym łososiem wszystko tworzyło idealną całość :)
- 2 filety z łososia (ok. 250g)
marynata:
- łyżeczka oliwy
- sok z połowy małej limonki
- pół posiekanej papryczki chili
salsa:
- 3 dojrzałe, soczyste pomidory
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 dymki
- 2 papryczki piri piri
- sok z połowy limonki
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka estragonu
- łyżka oliwy
Pomidory, czerwoną i zieloną paprykę kroimy na małą kosteczkę.
Dymkę kroimy w plasterki.
Papryczki piri piri siekamy bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy a na niej krótko podsmażamy piri piri.
Dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy sokiem z limonki a także kolendrą i estragonem zgniecionymi w moździerzu.
Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Łososia nacieramy marynatą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
Salsę nakładamy do głębokiego talerza a na niej układamy rybę.
Smacznego :)
-
Dwie aromatyczne propozycje z kurczakiem.
Grillowany kurczak curry z raitą
Kurczak w marynacie z curry wyszedł niezwykle aromatyczny i soczysty.
- 2 piersi z kurczaka
marynata:
- mała cebula
- łyżka żółtej pasty curry
- pół papryczki chilli
- łyżka mleczka kokosowego
- łyżka wody
- łyżka oleju
raita z ogórka (przepis Gordona Ramsaya):
- 500 g jogurtu naturalnego
- duży ogórek
- pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Na początek przygotowujemy raitę.
Obranego ogórka ścieramy na dużych oczkach.
Wyciskamy z niego wodę i dodajemy do jogurtu.
Na suchej patelni przez minutę prażymy nasiona kminu po czym wraz z cukrem dodajemy do jogurtu (ja kmin po uprażeniu zmieliłam w moździerzu).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Przygotowujemy marynatę do kurczaka.
Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy do niej drobno posiekaną papryczkę chilli a następnie pastę curry.
Mieszamy aż się rozpuści i dodajemy wodę i mleczko kokosowe.
Na małym ogniu chwilę gotujemy po czym odstawiamy do przestudzenia.
Kurczaka kroimy w kosteczkę a następnie wkładamy do marynaty.
Odstawiamy na co najmniej godzinę.
Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków aby łatwiej było je przekręcać na grillu.
Układamy na tacce do grillowania i kładziemy na rozgrzanym ruszcie.
Grillujemy około 25 minut od czasu do czasu przekręcając.
Podajemy z raitą.
Smacznego :)
Szaszłyki drobiowo-warzywne
- 3 piersi z kurczaka
- papryka czerwona
- papryka żółta
- cukinia
- 4 dymki
marynata do kurczaka:
- 3 łyżki marynaty staropolskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
marynata do warzyw:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka czosnku
- łyżka papryki pikantnej
- musztarda francuska jako dodatek
Dzień przed grillem marynujemy kurczaka i warzywa w następujący sposób.
Oczyszczone mięso kroimy w niewielką kostkę.
Marynatę staropolską rozrabiamy z oliwą i zalewamy kurczaka.
Przykrywamy pojemnik i wkładamy na noc do lodówki.
Paprykę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki a dymkę w plasterki.
Warzywa marynujemy w oliwie wymieszanej z przyprawami.
Na następny dzień na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki.
Układamy na tacce do grillowania i kładziemy ją na rozgrzanym ruszcie.
Grillujemy około 25 minut od czasu do czasu przekręcając.
Najlepiej smakują z musztardą francuską.
Smacznego :)
-
Mam także propozycję na deser:)
Grillowany ananas z rumem
- 1 duży ananas
- 5 łyżek brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek rumu
Ananasa przekrajamy na 6 części.
Skrapiamy sokiem cytrynowym i nacieramy brązowym cukrem.
Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy około 10 minut z każdej strony.
Na talerzu polewamy rumem.
Przed zjedzeniem wycinamy twardy trzonek.
Smacznego :)