Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dietetyczny grill

Ostatnio pisałam o grillu dla wegetarian. Tym razem przedstawię kilka pomysłów na dania dla osób będących na diecie. Obiecuję, że na widok kiełbaski nie będzie ciekła Wam ślinka, są smaczniejsze rzeczy :)

W okresie wakacyjnym zapewne wiele osób przyrządza grilla, ze znajomymi i rodziną. Osoby na diecie wcale nie muszę "grzeszyć" podczas grillowania, tłustą kiełbaską czy też karkówką podawaną z dużą ilością sosów.

Dania które przedstawię są niskokaloryczne, naprawdę bardzo smaczne a do tego syte więc w brzuchu nikomu nie będzie burczeć ;)

  • Na początek 3 super propozycje na sałatki :)

 

Sałatka z grillowanym kurczakiem i melonem

Zaledwie kilka składników tworzy naprawdę wspaniałe danie w którym smaki przeplatają się od pikantnego do słodkiego i orzeźwiającego.

Dietetyczny grill

  • mix ulubionych sałat 300g
  • rukola 50 g
  • melon
  • 3 piersi z kurczaka
  • limonka
  • tabasco

marynata do kurczaka

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka cayenne
  • pół suszonej papryczki chilli
  • 1 łyżka hiszpańskiej papryki wędzonej



Piersi z kurczaka rozcinamy na filety o grubości około 1 cm.

Papryczkę chilli drobno siekamy i mieszamy z olejem, sokiem z limonki oraz cayenne i wędzoną papryką.

Marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na około 2 godziny.

Następnie układamy go na rozgrzanym grillu pieczemy z dwóch stron około 30 minut.

Sałatę mieszamy z rukolą.

Za pomocą głębokiej łyżeczki z melona wybieramy kuleczki.

Układamy na sałacie.

Gotowego kurczaka kroimy na plasterki i dodajemy do sałatki.

Całość skrapiamy sokiem z limonki oraz sosem tabasco.

Smacznego :)

 

Sałatka z grillowanym ziołowym kurczakiem i ognistym sosem

Lekka, wyrazista w smaku a do tego pikantna czyli tak jak lubię najbardziej :)

Dietetyczny grill

  • 2 piersi z kurczaka
  • mix sałat 300g
  • pikantne kulki serowe do sałatek

marynata do kurczaka:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka zielonego sosu tabasco
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka koperku
  • łyżeczka lubczyku
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki cayenne

ognisty sos:

  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • łyżeczka sosu tabasco
  • łyżeczka cayenne
  • łyżeczka czosnku



Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka rozcinamy na filety, lekko rozbijamy.

Wszystkie zioła na marynatę rozcieramy w moździerzu i łączymy z oliwą, tabasco i sokiem z cytryny.

Mieszanką nacieramy kurczaka i zostawiamy na całą noc w lodówce.

Na następny dzień grillujemy go na rozgrzanym ruszcie po około 10 minut z każdej strony.

W tym czasie przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.

Do dużej miski nakładamy sałatę.

Układamy na niej pokrojonego w paseczki kurczaka oraz kulki serowe.

Całość polewamy ognistym sosem.

Smacznego :)

 

Sałatka z piekielnym łososiem

Sałatka bardzo syta więc sama spokojnie może stanowić obiad.

Dietetyczny grill

  • mix ulubionych sałat
  • czerwona papryka
  • 50 g sera feta
  • nasiona z połowu granatu
  • łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy (użyłam meksykańskiej)

dressing:

  • łyżka oliwy
  • łyżka przyprawy do sałatek z błonnikiem i nagietkiem
  • 2 plasterki papryczki jalapeno

 

  • 2 filety z łososia

marynata do łososia:

  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cayenne Kamis
  • ognista przyprawa

 

Sok z cytryny mieszamy z cayenne.

Zalewamy łososia i dobrze go nacieramy.

Z obu stron posypujemy dużą ilością ognistej przyprawy z młynka.

Grillujemy z obu stron.

W tym czasie fetę kroimy w kosteczkę i mieszamy ją z musztardą.

Paprykę kroimy w cienkie plasterki oraz wyjmujemy z granatu nasionka.

Sałatę mieszamy z papryką, fetą i granatem.

Papryczkę jalapeno kroimy bardzo drobno.

Mieszamy ją z oliwą i przyprawą do sałatek.

Dressingiem zalewamy sałatkę.

Gotowego łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki.

Smacznego :)

 

  • Kolejne 4 przepisy będą na grillowane ryby, polecam :)

 

Grillowany łosoś z musztardą meksykańską

Soczysta rybka z wyczuwalnym posmakiem limonki a w dodatku pikantna, dla mnie nie ma nic lepszego ;)

Dietetyczny grill

  • 2 filety z łososia
  • sok z połowy limonki
  • sos tabasco nadający smak grillowania
  • 2 plasterki marynowanej papryczki jalapeno
  • musztarda meksykańska z całymi ziarnami gorczycy



Filety z łososia nacieramy sokiem z limonki, sosem tabasco (ilość wg uznania, ja dałam około łyżeczkę na fileta) oraz drobno posiekaną papryczką.

Grillujemy z obu stron na rozgrzanym ruszcie.

Ja filety miałam zamrożone i grillowały się około 15 minut.

Gotowe podajemy z musztardą meksykańską oraz sałatką z avocado.

Smacznego :)

 

Grillowany łosoś w ziołach z sosem ziołowym

Niezwykle aromatycze danie.

Dietetyczny grill

 

  • 2 filety z łososia (ok 250 g)

marynata do łososia:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • świeża natka pietruszki (kilka listków)
  • łyżeczka rozmarynu
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki estragonu
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki soli morskiej

sos ziołowo-jogurtowy:

  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki cayenne
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka koperku
  • mix ulubionych sałat



Rozmaryn, kmin, estragon, cayenne i sól ucieramy razem w moździerzu.

Pietruszkę siekamy.

Do oliwy dodajemy sok z cytryny, posiekaną natkę oraz roztarte zioła.

Powstałą mieszanką nacieramy łososia.

Ja położyłam go od razu na ruszt i mimo tego, ze nie marynował się długo był bardzo aromatyczny, każda przyprawę można było wyczuć.

Łososia grillujemy z obu stron po około 5 minut.

W tym czasie do jogurtu dodajemy sok z cytryny, cayenne, majeranek i koperek.

Dokładnie mieszamy i sosem polewamy sałatę.

Połową sosu możemy także polać gotową rybę.

Smacznego :)

 

Pstrąg z grilla

Dietetyczny grill

  • płaty świeżego pstrąga
  • pieprz cytrynowy
  • suszone pomidory z czosnkiem
  • cytryna

 

Umytą rybę nacieramy porządnie pieprzem cytrynowym.

Grillujemy często przewracając aby się nie przypaliła.

Upieczoną rybę polewamy sokiem z cytryny i posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem.

Smacznego :)

Grillowany łosoś z pikantną salsą

Słodkie pomidory, aromatyczne przyprawy, kwaśna limonka a do tego piekielne papryczki piri piri. Z soczystym łososiem wszystko tworzyło idealną całość :)

Dietetyczny grill

  • 2 filety z łososia (ok. 250g)

marynata:

  • łyżeczka oliwy
  • sok z połowy małej limonki
  • pół posiekanej papryczki chili

salsa:

  • 3 dojrzałe, soczyste pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 dymki
  • 2 papryczki piri piri
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka estragonu
  • łyżka oliwy



Pomidory, czerwoną i zieloną paprykę kroimy na małą kosteczkę.

Dymkę kroimy w plasterki.

Papryczki piri piri siekamy bardzo drobno.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy a na niej krótko podsmażamy piri piri.

Dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy sokiem z limonki a także kolendrą i estragonem zgniecionymi w moździerzu.

Dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Łososia nacieramy marynatą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

Salsę nakładamy do głębokiego talerza a na niej układamy rybę.

Smacznego :)

 

  • Dwie aromatyczne propozycje z kurczakiem.

Grillowany kurczak curry z raitą

Kurczak w marynacie z curry wyszedł niezwykle aromatyczny i soczysty.

Dietetyczny grill

  • 2 piersi z kurczaka

marynata:

  • mała cebula
  • łyżka żółtej pasty curry
  • pół papryczki chilli
  • łyżka mleczka kokosowego
  • łyżka wody
  • łyżka oleju

raita z ogórka (przepis Gordona Ramsaya):

  • 500 g jogurtu naturalnego
  • duży ogórek
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Na początek przygotowujemy raitę.

Obranego ogórka ścieramy na dużych oczkach.

Wyciskamy z niego wodę i dodajemy do jogurtu.

Na suchej patelni przez minutę prażymy nasiona kminu po czym wraz z cukrem dodajemy do jogurtu (ja kmin po uprażeniu zmieliłam w moździerzu).

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Przygotowujemy marynatę do kurczaka.

Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju.

Dodajemy do niej drobno posiekaną papryczkę chilli a następnie pastę curry.

Mieszamy aż się rozpuści i dodajemy wodę i mleczko kokosowe.

Na małym ogniu chwilę gotujemy po czym odstawiamy do przestudzenia.

Kurczaka kroimy w kosteczkę a następnie wkładamy do marynaty.

Odstawiamy na co najmniej godzinę.

Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków aby łatwiej było je przekręcać na grillu.

Układamy na tacce do grillowania i kładziemy na rozgrzanym ruszcie.

Grillujemy około 25 minut od czasu do czasu przekręcając.

Podajemy z raitą.

Smacznego :)

 

Szaszłyki drobiowo-warzywne

Dietetyczny grill

  • 3 piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • cukinia
  • 4 dymki

marynata do kurczaka:

  • 3 łyżki marynaty staropolskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

marynata do warzyw:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka czosnku
  • łyżka papryki pikantnej
  • musztarda francuska jako dodatek



Dzień przed grillem marynujemy kurczaka i warzywa w następujący sposób.

Oczyszczone mięso kroimy w niewielką kostkę.

Marynatę staropolską rozrabiamy z oliwą i zalewamy kurczaka.

Przykrywamy pojemnik i wkładamy na noc do lodówki.

Paprykę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki a dymkę w plasterki.

Warzywa marynujemy w oliwie wymieszanej z przyprawami.

Na następny dzień na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki.

Układamy na tacce do grillowania i kładziemy ją na rozgrzanym ruszcie.

Grillujemy około 25 minut od czasu do czasu przekręcając.

Najlepiej smakują z musztardą francuską.

Smacznego :)

 

  • Mam także propozycję na deser:)

 

Grillowany ananas z rumem

Dietetyczny grill

  • 1 duży ananas
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek rumu



Ananasa przekrajamy na 6 części.

Skrapiamy sokiem cytrynowym i nacieramy brązowym cukrem.

Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy około 10 minut z każdej strony.

Na talerzu polewamy rumem.

Przed zjedzeniem wycinamy twardy trzonek.

Smacznego :)

 

 

 


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak