Dania dietetyczne - część pierwsza ZUPY

Opublikowano: 20.06.2011
Autor: Justyna223
Dania dietetyczne - część pierwsza ZUPY
Wiele osób szuka mało kalorycznych dań na obiady, śniadania czy też kolacje. Dziś przedstawiam mało kaloryczne zupy. Można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia.

1. Pierwszą moją propozycją na pyszną i zarazem małokaloryczną zupę jest "Zupa krem z marchewki". Zupa nie jest może zbyt wyrafinowana i skomplikowana, ale z pewnością świetnie smakuje i co najważniejsze ma mało kalorii.

 Składniki:

6 szt. marchew,
2 szt. kostka rosołowa,
koperek,
Sól,
pieprz

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy litrem wody i dodajemy kostki. Dodajemy koperek. Gotujemy do miękkości. Miksujemy i doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.



2. Drugą propozycją na małokaloryczną zupę jest "Zupa krem z brokuła".

Składniki:

1 szt. brokuł,
4 szklanki bulion warzywny,
1 szt. marchew,
Sól,
pieprz,
1 szt. ziemniaki

 

Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i pokrojonego w kawałki ziemniaka. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na jednolitą masę. Pyszna i znacznie mniej kaloryczna zupka niż ta tradycyjna.


3. Krem z kalafiora z grzankami

 

Składniki:

1 szt. kalafior,

1 l bulion warzywny,

Sól,

pieprz,

3 kromki chleb razowy,

jogurt naturalny

 

 

Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Gotowy miksujemy. Chleb kroimy w kostkę i rozkładamy na blachę. Pieczemy 10-15 minut. Na talerz wlewamy zupkę, układamy kawałki grzanek i robimy kleksa z jogurtu. 



Podobne eksperymenty można robić np. z cebulą, kalafiorem czy też groszkiem. Takie zupy smakują, mało kosztują i nie idą nam w biodra. 

 

prymat