Dania dietetyczne - mięsa Część II

1. Schabowy inaczej
Składniki:
3 szt. kotlet schabowy,
Sól,
pieprz,
1 szt. białko,
2 łyż. cytryna sok,
6 łyż. płatki kukurydziane,
1 łyż. musztarda,
1 łyż. jogurt naturalny
Kotlety rozbijamy i gotujemy 5 minut w osolonej i doprawionej sokiem z cytryny wodzie. Studzimy. Białko doprawiamy solą i pieprzem. Panierka: płatki kruszymy, mieszamy z musztardą i jogurtem. Kotlety obtaczamy najpierw w białku a potem w panierce. Układamy na blasze i pieczemy po 10 min z każdej strony.
2. Oczka mielone z jajkiem
Składniki:
30 dag mięso mielone,
Sól,
pieprz,
vegeta,
Przyprawa do mięsa mielonego,
6 szt jajka na twardo,
1 szt jajko,
bułka tarta,
kostka rosołowa
Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą i wyrabiamy. Ugotowane na twardo jajka obtaczamy w mięsie formując kule. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej około 30 min
3. Szynka duszona z warzywami
Składniki:
1/2 kg szynka wieprzowa,
1 op. przyprawa do mięsa duszonego,
Sól,
pieprz,
Mieszanka warzyw mrożonych
Szynkę dzielimy na kotlety. Lekko ubijamy. Doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na złoto. Przekładamy na natłuszczoną blachę i dodajemy rozmrożone warzywa. Dusimy około 30 minut. Dobrze jest gdy mieszanka jest mieszanką polskich warzyw typu kalafior, brokuł.