Dania dietetyczne - mięsa Część II

Opublikowano: 21.06.2011
Autor: Justyna223
Dania dietetyczne - mięsa Część II
Druga część z cyklu dań dietetycznych. Dziś nowe pomysły na mięso z mniejszą ilością kalorii.

 

1. Schabowy inaczej

 

Składniki:

3 szt. kotlet schabowy,

Sól,

pieprz,

1 szt. białko,

2 łyż. cytryna sok,

6 łyż. płatki kukurydziane,

1 łyż. musztarda,

1 łyż. jogurt naturalny

 

Kotlety rozbijamy i gotujemy 5 minut w osolonej i doprawionej sokiem z cytryny wodzie. Studzimy. Białko doprawiamy solą i pieprzem. Panierka: płatki kruszymy, mieszamy z musztardą i jogurtem. Kotlety obtaczamy najpierw w białku a potem w panierce. Układamy na blasze i pieczemy po 10 min z każdej strony.
 


2. Oczka mielone z jajkiem

 

Składniki:

30 dag mięso mielone,

Sól,

pieprz,

vegeta,

Przyprawa do mięsa mielonego,

6 szt jajka na twardo,

1 szt jajko,

bułka tarta,

kostka rosołowa

 

Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą i wyrabiamy. Ugotowane na twardo jajka obtaczamy w mięsie formując kule. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej około 30 min 



3. Szynka duszona z warzywami

 

Składniki:

1/2 kg szynka wieprzowa,

1 op. przyprawa do mięsa duszonego,

Sól,

pieprz,

Mieszanka warzyw mrożonych

 

Szynkę dzielimy na kotlety. Lekko ubijamy. Doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na złoto. Przekładamy na natłuszczoną blachę i dodajemy rozmrożone warzywa. Dusimy około 30 minut. Dobrze jest gdy mieszanka jest mieszanką polskich warzyw typu kalafior, brokuł. 

 

 

 

prymat