Czereśnie, pyszne kuleczki. Najlepiej smakują zerwane prosto z drzewa. Dzielą się na wczesne, średnio późne i późne. Ale jak dla mnie najsmaczniejsze są średnio późne. Z czereśni możemy wyczarować smaczne potrawy na deser jak i danie główne. Na straganach już są choć dość drogie. Zapraszam po kilka smacznych inspiracji.
Mini pierożki z czereśniami
2 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
ok. 3/4 szk gorącej wody
2 łyżki oleju
2 szczypty soli
wydrylowane czereśnie
śmietana 12 % gęsta
cukier do smaku
Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem.
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć.
Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką.
Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką.
Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki.
Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką, aby nie wyschły.
Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia.
Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną.
Można udekorować czereśniami i listkami mięty.
Cygara schabowe z czereśnią
składniki na 2 porcje
2 plastry schabu (po 100 g)
8 czereśni (wydrylowanych)
sól morska do smaku
pieprz do smaku
ok. 1 szk bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
2-3 jajka
Plastry schabu umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
Na każdy kawałek ułożyć w rządku po 4 czereśnie i ciasno zwinąć w roladkę.
Jajka rozbełtać z odrobiną soli w miseczce lub na talerzu a bułkę wysypać na talerz.
Na patelnię wlać olej i rozgrzać go.
Roladki obtaczać w bułce tartej, następnie w jajku, znowu w bułce, jajku i ostatni raz w bułce.
Uformować roladki na kształt cygara dociskając panierkę do roladki schabowej.
Kłaść na oleju i smażyć na złoto brązowy kolor z każdej strony.
Francuskie kółeczka z czereśniami
30 czereśni
250 g domowego ciasta francuskiego
cukier trzcinowy
jajko do posmarowania
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Czereśnie umyć, usunąć pestki i przeciąć je na połówki.
Ciasto cienko rozwałkować.
Szklanką wyciąć krążki a potem w połowie literatką wyciąć środki.
Te małe kółeczka można posypać cukrem i potem upiec.
Kółka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a na kółka krążki.
Na środek każdego położyć połówki czereśni i posypać cukrem trzcinowym.
Kółeczka posmarować rozbełtanym jajkiem i blachę wstawić do piekarnika.
Piec około 15 minut i podawać na gorąco lub na zimno.
Sernik z czereśniami
4 jajka (rozmiar M)
500 g serka twarogowego waniliowego w wiaderku
300 g jogurtu naturalnego gęstego
1 budyń waniliowy (40 g)
1/2 szk cukru
herbatniki typu petitiki
cukier puder do posypania
350 g czereśni + kilka do dekoracji
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem lub margaryną.
Czereśnie umyć, wydrylować i oprószyć mąką.
Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić aż się cukier rozpuści.
Następnie dodać ser, budyń i jogurt i dokładnie wymieszać masę.
Gotową masę wylać na ciastka a potem rozłożyć czereśnie.
Do blachy z wyposażenia kuchenki wstawić inną a w nią wstawić tortownicę z masą sernikową.
Do blachy z piekarnika wlać wodę ( sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej ).
Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę i piec dalsze 30 minut.
Gdy sernik się upiecze wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i sernik zostawić do wystudzenia.
Zimny sernik wyjąć z formy na talerz i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Sernik przed krojeniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować odłożonymi czereśniami.