Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasto z masą advokatową

Dziś kolejna pyszna propozycja na ciasto wielkanocne.

Jak wiemy na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznego ciasta. Pieczemy baby wielkanocne, serniki, mazurki ale przecież nie tylko te ciasta królują w ten świąteczny czas. Dziś kolejna moja propozycja ciasta świątecznego choć nie tradycyjnego.

 

Czekoladowe ciasto z masą advokatową

 

Czekoladowe ciasto z masą advokatową

BISZKOPT :
6 jajek ( M )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
1/5 szk oleju rzepakowego
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki kakao
 
MASA ADWOKATOWA :
400 g masy krówkowej o smaku adwokata
1,5 szk mleka
1 szk słodkiej śmietany 18 %
3/4 kostki margaryny do pieczenia
2 jajka ( M )
2 budynie śmietankowe
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
 
POLEWA :
1/3 kostki margaryny do pieczenia
100 g czekolady mlecznej
1/4 szk cukru
2 łyżki mleka
1 łyżka kakao
 
2 - 3 łyżki słupków migdałowych ( mogą być płatki )
 
BISZKOPT :
Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach.
gdy cukry się rozpuszczą wlać olej i dalej miksować.
Następnie nie przerywając miksowania przesiewać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wymieszane ciasto przelać do blaszki o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 175 - 180 stopniach w zależności od piekarnika.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
 
MASA :
Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, obydwa cukry i masę krówkową.
Podgrzewać do zagotowania i aż masa się rozpuści.
W śmietanie wymieszać budynie i jajka i do gotującego się mleka wlać masę budyniową.
Energicznie mieszając gotować budyń aż zgęstnieje.
 
Jeden placek włożyć z powrotem do blaszki, na niego wylać gorącą masę i przykryć drugim plackiem.
Zostawić ciasto aż masa wystygnie.
 
POLEWA :
W rondelku podgrzewać wszystkie składniki polewy aż cukier się rozpuści a polewa będzie gładka.
Lekko ją przestudzić i polać nią gotowe ciasto.
Na sam koniec posypać słupkami migdałowymi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak