Dziś kolejna pyszna propozycja na ciasto wielkanocne.
Jak wiemy na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznego ciasta. Pieczemy baby wielkanocne, serniki, mazurki ale przecież nie tylko te ciasta królują w ten świąteczny czas. Dziś kolejna moja propozycja ciasta świątecznego choć nie tradycyjnego.
Czekoladowe ciasto z masą advokatową
BISZKOPT :
6 jajek ( M )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
1/5 szk oleju rzepakowego
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki kakao
MASA ADWOKATOWA :
400 g masy krówkowej o smaku adwokata
1,5 szk mleka
1 szk słodkiej śmietany 18 %
3/4 kostki margaryny do pieczenia
2 jajka ( M )
2 budynie śmietankowe
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
POLEWA :
1/3 kostki margaryny do pieczenia
100 g czekolady mlecznej
1/4 szk cukru
2 łyżki mleka
1 łyżka kakao
2 - 3 łyżki słupków migdałowych ( mogą być płatki )
BISZKOPT :
Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach.
gdy cukry się rozpuszczą wlać olej i dalej miksować.
Następnie nie przerywając miksowania przesiewać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wymieszane ciasto przelać do blaszki o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 175 - 180 stopniach w zależności od piekarnika.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
MASA :
Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, obydwa cukry i masę krówkową.
Podgrzewać do zagotowania i aż masa się rozpuści.
W śmietanie wymieszać budynie i jajka i do gotującego się mleka wlać masę budyniową.
Energicznie mieszając gotować budyń aż zgęstnieje.
Jeden placek włożyć z powrotem do blaszki, na niego wylać gorącą masę i przykryć drugim plackiem.
Zostawić ciasto aż masa wystygnie.
POLEWA :
W rondelku podgrzewać wszystkie składniki polewy aż cukier się rozpuści a polewa będzie gładka.
Lekko ją przestudzić i polać nią gotowe ciasto.
Na sam koniec posypać słupkami migdałowymi.