Sałatka ze śledziem
3 płaty śledziowe ( matias )
4 średnie pieczarki
3 małe ogórki konserwowe
4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
1/2 posiekanego szczypiorku
3 łyżki majonezu
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Płaty śledziowe moczyć około godzinę.
Potem je odsączyć i pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić na pół i następnie na plasterki.
W rondelku zagotować osoloną wodę, wrzucić pieczarki i gotować je około 3-4 minuty.
odsączyć je i schłodzić.
Ugotowane jajka obrać i tak jak śledzie pokroić w kostkę razem z ogórkami.
Kukurydzę i fasolę odsączyć a fasolę dodatkowo przepłukać.
Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać szczypiorek oraz sól i pieprz a także majonez.
Wymieszać sałatkę i schłodzić w lodówce około godziny.