Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czas na świąteczne przymiarki 1

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Czas najwyższy aby zrobić przymiarkę do upieczenia strucli makowej. Każdy ma swój sposób na strucle. Ja piekę je z dodatkiem gotowych mas makowych, ale zawsze coś do tej masy dołożę. Dzięki temu są one smaczniejsze.

Strucla z makiem i owocami

Czas na świąteczne przymiarki 1

Ciasto :
700 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
50 g świeżych drożdży
4 jajka ( małe )
4 łyżki cukru
250 g masła
1/2 szk jogurtu naturalnego typu greckiego
Masa :
900 g gotowej masy makowej z bakaliami
1 duże jabłko
2 gruszki
3/4 szk rodzynek
Lukier :
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka glukozy
Dodatkowo :
kolorowa posypka do ciast


Mąkę przesiać do miski i wkroić do niej zimne masło.
Drożdże wymieszać z cukrem i mieszać je do uzyskania płynnej konsystencji.
Białka oddzielić od żółtek.
Do mąki wlać drożdże, dodać żółtka i jogurt i wyrobić gładkie ciasto.
Jabłko i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masę makową wyłożyć do miski lub garnka, dodać starte owoce i rodzynki i wymieszać masę.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na podłużne placki o długości blaszki z wyposażenia kuchenki.
Dwa białka rozbełtać i posmarować nimi placki ( dwa białka można zamrozić ).
Na placki rozłożyć po połowie masy i rozsmarować ją po cieście.
Następnie ciasto z masą zwinąć w rolady i zawinąć każdą w papier do pieczenia.
Jeśli chcemy uniknąć popękania zawinąć ciaśniej.
Strucle piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut.
Po upieczeniu strucli wystudzić je.
Cukier puder, glukozę i sok wymieszać i tak przygotowanym lukrem polać makowce.
Na koniec posypać je posypką.

Strucla makowo jabłkowa

Czas na świąteczne przymiarki 1

350 g gotowej masy makowej
1 duże soczyste jabłko
Ciasto :
300 g mąki pszennej typ 500
30 g świeżych drożdży
2 jajka ( małe )
2 łyżki cukru
150 g margaryny Kasia
1/4 szk gęstej kwaśnej śmietany 18%
Lukier :
7 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka przegotowanej zimnej wody
Dodatkowo :
różowy błyszczący cukier
żółte gwiazdki cukrowe

Drożdże umieścić w miseczce i zasypać cukrem.
Masę makową umieścić w misce i na tarce o grubych oczkach zetrzeć do masy umyte jabłko ( razem ze skórką ) i wymieszać.
Po chwili zrobią się płynne i wtedy wymieszać je.
Do miski wsypać mąkę.
Do mąki wrzucić pokrojoną i mocno schłodzoną margarynę.
Za pomocą noża lub specjalnej siekaczki posiekać składniki.
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski z mąką dodać rozpuszczone drożdże, śmietanę i żółtka i wyrobić gładkie ciasto.
Na stolnicy lub blacie położyć ciasto, podsypać mąką aby się nie przykleiło do podłoża i rozwałkować w miarę równo na prostokąt.
Białka rozbełtać i posmarować nim płat ciasta.
Na ciasto wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować ją po cieście.
Zawinąć ciasto w rulon, łączeniem do dołu, końce też lekko podwinąć pod spód.
 ( teraz najlepiej struclę zawinąć w papier do pieczenia wtedy strucla nie pęknie w trakcie pieczenia. Ja o papierze zapomniałam i jak widać moja strucla popękała ).
Blachę z wyposażenia kuchenki oprószyć mąką, ułożyć na nią struclę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut.
Po upieczeniu struclę wystudzić na kratce.
Cukier puder, sok i wodę połączyć i gotowym lukrem posmarować ciasto.
Na sam koniec posypać różowym cukrem i gwiazdkami.

Strucla makowa

 

Czas na świąteczne przymiarki 1

Ciasto :
50 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
3 jajka
250 g margaryny Kasia
1/2 szk gęstej śmietany
500 g mąki pszennej
Dodatkowo :
900 g gotowej masy makowej
150 g rodzynek
Lukier :
1 szk cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
50 g kandyzowanego ananasa

Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną konsystencję.
masę makową przełożyć do miseczki, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać.
Dodać drożdże, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt.
Białka rozmieszać i posmarować nimi placki.
Na oba placki wyłożyć po 1/2 masy, rozsmarować masę na cieście i zwinąć w rolady.
Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole.
Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć strucle z piekarnika i wystudzić.
W międzyczasie przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym.
Posmarować nim makowce a na koniec posypać kandyzowanym ananasem.




DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak