Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym
(źródło: "Makaron. Zwykły, niezwykły i typowo włoski")
Składniki:
400 g spaghetti
300 g filetu z łososia/ew. wędzonego na zimno
1 pęczek koperku
4 żółtka
120 g masła
skórka starta z 1 sparzonej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki białego, wytrawnego wina, najlepiej Chardonnay
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Czas: 20 min.
Porcje: podane składniki doskonale sprawdzą się przy daniach dla 2 -3 dorosłych osób.
Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Łososia kroimy w niewielkie kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy. W garnuszku za pomocą rózgi kuchennej mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem. Schłodzone masło kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku. Samo ubijanie trwa krótko, gdy krem stanie się puszysty i zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie - jest gotowy. W dużym garnku/misie łączymy makaron z kremem dodając łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. W tym czasie smaki się połączą a łosoś "dojdzie". Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy koperkiem.
Smacznego,
Mr. & Mrs. Sandman