Tiramisu marchewkowo - kokosowe

Marchewkowo - kokosowe tiramisu (bez jajek)
(przepis na 12 porcji (pucharków, filiżanek))
Składniki:
500 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
120 - 150 g okrągłych biszkoptów
sok wyciśnięty z 4 marchewek
1/2 cytryny
2 łyżki likieru kokosowego/nalewki kokosowej
2 łyżki wiórków kokosowych
3 drobno starte marchewki
wiórki czekoladowe do dekoracji
Porcje: ok. 12
Czas: ok. 20 min. + min. 1 godz. oczekiwania
Zazwyczaj korzystamy z klasycznego przepisu na tiramisu, jednak w tym przypadku braliśmy pod uwagę kilka czynników: a) chęć eksperymentowania, b) marchewkowy imperatyw, c) wiedzę wyniesioną z autopsji - nie każdemu można zaserwować surowe jajka. Przygotowaliśmy więc tiramisu w wersji bez jajek, przygotowaliśmy... marchewkowo - kokosowe tiramisu .
Zaczynamy od podłączenia do prądu sokowirówki - z 4 marchewek i cytryny przygotowujemy sok do nasączania biszkoptów. Dolewamy likier kokosowy, odstawiamy na chwilę. Na drobnej tartce ścieramy marchewki do kremu, odsączamy dokładnie, odstawiamy na chwilę. Ubijamy na sztywno kremówkę (uprzednio warto wstawić misę miksera oraz łopatki do zamrażarki). Tworzymy krem: w dużej misce umieszczamy serek mascarpone, delikatnie mieszamy łyżką, raz po raz dodając kremówkę oraz cukier puder. Do połączonego kremu dodajemy wiórki marchewki i wiórki kokosowe. Biszkopty krótko nasączamy w soku, układamy pierwszą warstwę w pucharkach (razie potrzeby łamiemy biszkopty tak, by dokładnie wypełniały dno naczynia), przekładamy połową kremu, układamy drugą warstwę biszkoptów i drugą warstwę kremu. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy udekorowane wiórkami czekolady, a podczas delektowania zastanawiamy się nad kolejnymi wariacjami nt. tiramisu.
Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman