CUKINIOWO MI II

Opublikowano: 26.08.2012
Autor: malinka18
CUKINIOWO MI II
Zwariowałam na jego punkcie...

Nie potrafię już bez niego żyć...

Choć nie powiem - na początku podchodziłam do niego z przymróżeniem oka...

Jednak pierwsza łyżeczka rozwiała wszystkie moje wątpliwości... No cóż...taka już jestem,że jak coś mi wyjatkowo smakuje-muszę to koniecznie mieć w swojej spiżarce.Pewnie myslicie co to jest?Uchylę Wam rąbka tajemnicy...

Jest to CUKINIA-a raczej coś-co można z niej wyczarować...

                      Keczup z cukinii

Od dobrych juz kilku lat zajmuje pierwsze miejsce w mojej spiżarce...A oto co potrzeba aby go wyczarować...

  • 3 kg cukinii

CUKINIOWO MI II

ale wiecie-takiej już po obraniu i wydrążeniu środka...;-)

  • 1 kg cebuli

  • o,5 litra octu

  • 80 dkg cukru

  • 1 łyżka pieprzu

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • 1 łyżka curry

  • 1 litr koncentratu pomidorowego 30%

      -no i może jeszcze odrobina cierpliwości...

Cukinię(obraną i wydrążoną) trzeba zetrzeć na tarce o dużych oczkach,a obraną cebulę pokroić w kosteczkę.Zarówno cukinie jak i cebulę trzeba nasolić-ale uwaga! w osobnych naczyniach-i odstawić na noc.Rano trzeba zabrać się do roboty: wszystko odcisnąc i włożyć do garnka.Dodać cukier i zalać octem.Gotować około 20 do 30 minut.I tu przyda się owa odrobina cierpliwości;-)Dodać pozostałe przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 15 minut.Gorące przełożyć do wymytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzować 15 minut.Można również całość zmiksować-wtedy będzie jak prawdziwy keczup-jednak mnie bardziej odpowiada wersja nie miksowana...

CUKINIOWO MI II

Używam go do pizzy,spaghetti,zapiekanek,placków ziemniacznych,lub po prostu do kanapki...

 

Polecam wszystkim którzy lubią zdecydowane smaki...CUKINIOWO MI II

prymat