Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CUKINIOWO MI II

Zwariowałam na jego punkcie...

Nie potrafię już bez niego żyć...

Choć nie powiem - na początku podchodziłam do niego z przymróżeniem oka...

Jednak pierwsza łyżeczka rozwiała wszystkie moje wątpliwości... No cóż...taka już jestem,że jak coś mi wyjatkowo smakuje-muszę to koniecznie mieć w swojej spiżarce.Pewnie myslicie co to jest?Uchylę Wam rąbka tajemnicy...

Jest to CUKINIA-a raczej coś-co można z niej wyczarować...

                      Keczup z cukinii

Od dobrych juz kilku lat zajmuje pierwsze miejsce w mojej spiżarce...A oto co potrzeba aby go wyczarować...

  • 3 kg cukinii

CUKINIOWO MI II

ale wiecie-takiej już po obraniu i wydrążeniu środka...;-)

  • 1 kg cebuli

  • o,5 litra octu

  • 80 dkg cukru

  • 1 łyżka pieprzu

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • 1 łyżka curry

  • 1 litr koncentratu pomidorowego 30%

      -no i może jeszcze odrobina cierpliwości...

Cukinię(obraną i wydrążoną) trzeba zetrzeć na tarce o dużych oczkach,a obraną cebulę pokroić w kosteczkę.Zarówno cukinie jak i cebulę trzeba nasolić-ale uwaga! w osobnych naczyniach-i odstawić na noc.Rano trzeba zabrać się do roboty: wszystko odcisnąc i włożyć do garnka.Dodać cukier i zalać octem.Gotować około 20 do 30 minut.I tu przyda się owa odrobina cierpliwości;-)Dodać pozostałe przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 15 minut.Gorące przełożyć do wymytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzować 15 minut.Można również całość zmiksować-wtedy będzie jak prawdziwy keczup-jednak mnie bardziej odpowiada wersja nie miksowana...

CUKINIOWO MI II

Używam go do pizzy,spaghetti,zapiekanek,placków ziemniacznych,lub po prostu do kanapki...

 

Polecam wszystkim którzy lubią zdecydowane smaki...CUKINIOWO MI II

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak