Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cuda na patyku

Znacie cake pops? Pyszne słodkości nabite na patyk?:) Ja je uwielbiam i mogłabym je robić codziennie:) Świetnie nadają się na przyjęcia bo cieszą oko a goście z zachwytem po nie sięgają :)

Zacznę od czegoś najszybszego i najprostszego czyli pianek marshmallow w czekoladzie.

U mnie sprawa z piankami wygląda tak, że o wiele bardziej smakują mi właśnie w połączeniu z czekoladą więc bardzo polecam ten sposób ich podawania :)

SZYBKIE CAKE POPS CZYLI MARSHMALLOW W CZEKOLADZIE

Cuda na patyku

  • ok. 20 pianek marshmallow
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • ozdoby cukiernicze

Pianki nabijamy na patyki do lizaków.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Górę pianek zamaczamy w czekoladzie i posypujemy ozdobami cukierniczymi, ja użyłam maczku i cukrowych serduszek.

Smacznego :)

Cuda na patyku

 

Kawowo-pomarańczowe cake pops

Idealne jako słodka przekąska do kawy ale można nimi także mile zaskoczyć gości:) Bardzo proste w wykonaniu, polecam :)

Cuda na patyku

 

  • 350 g herbatników
  • 80 g masła
  • 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 80 ml schłodzonej kawy pomarańczowej zaparzonej z 3 łyżeczek
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej

do ozdoby:

  • wykałaczki lub rurki przecięte na pół
  • 50 g roztopionej czekolady
  • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy

Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.

Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek) i skórkę pomarańczową, ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy schłodzoną kawę i sok pomarańczowy.

Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.

Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.

Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.

Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kuleczki.

Obtaczamy je w startej skórce pomarańczowej.

Odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)
Cuda na patyku


Herbaciane cake pops

Jeśli zrobiliśmy pyszne kuleczki z kawy to dlaczego nie spróbowac dodać do nich herbaty?:)

Słodkie, rozpływające się w ustach z wyraźnym posmakiem maliny, polecam :)

Cuda na patyku

  • 250 g herbatników
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g roztopionej czekolady
  • 100 ml herbaty malinowej  zaparzonej z 2 torebek

 

Do ozdoby:

  • 60 g roztopionej czekolady
  • 3 pokruszone herbatniki
  • kolorowy maczek cukierniczy

 

Możemy użyć gotowych herbatników ale ja zrobiłam je sama, oto przepis:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • około 200 ml malinowej herbaty zaparzonej z 2 torebek

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.

Siekamy ją z masłem.

Następnie dodajemy jajko i wlewamy tyle schłodzonej herbaty aby ciasto dało uformować się na gładko ale żeby nie było zbyt gęste. Ja dodałam około 190-200 ml herbaty.

Zagniatamy ciasto i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozwałkowujemy dosyć cienko i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.

Ostrym radełkiem kroimy na kształt herbatników.

Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia (około 25 minut).

HERBACIANE CAKE POPS

Herbatniki kruszymy na bardzo drobno (te domowe są twardsze więc można pokruszyć je za pomocą blendera).

Dodajemy do nich masło i roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek), ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy schłodzoną herbatę.

Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.

Końcówki wykałaczek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.

Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.

Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kuleczki.

Część z nich obtaczamy w pokruszonych herbatnikach a część w kolorowym maczku cukierniczym.

Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)
Cuda na patyku


Bananowe cake pops

Chyba wyszły najlepsze jak do tej pory, polecam :)

Cuda na patyku

  • 370 g herbatników kakaowych
  • 80 g masła
  • 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 80 ml nektaru bananowego
  • rozgnieciony na papkę banan

do ozdoby:

  • 50 g roztopionej czekolady
  • jadalny pisak w żółtym kolorze
  • żółty maczek cukrowy



Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.

Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek) i rozgniecionego banana, ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy nektar bananowy.

Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej półksiężyce.

Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w ciasto.

Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.

Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i smarujemy kuleczki.

Obtaczamy je w maczku cukierniczym lub malujemy jadalnym pisakiem.

Odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)

Cuda na patyku

 POMARAŃCZOWE CAKE POPS

W tej wersji akurat były wystylizowane na Euro ;) Ale można je ozdobić samą ciemną czekoladą :)

Cuda na patyku
  • 300 g herbatników
  • 50 g masła
  • 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 90 ml soku pomarańczowego

do ozdoby:

  • 80 g roztopionej białej czekolady
  • czerwony barwnik spożywczy
  • wykałaczki lub rurki przecięte na pół

 

Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.

Dodajemy do nich masło i roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia rurek), ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy sok pomarańczowy.

Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.

Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.

Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.

Białą czekoladę dzielimy na 2 części i roztapiamy je w kąpieli wodnej.

Do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy.

Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kuleczki, górną część białą czekoladą a dolną część czerwoną.

Odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)

Cuda na patyku

Mienta 29.08.2012 10:21
Aleksandra, dziękuje i polecam przepisy :)
Mienta 29.08.2012 10:20
caralajna,dzięki, to nie takie trudne jakby się wydawało :) ja mam dwie lewe ręce i nawet pierogów ładnie nie potrafię zlepić :) Kuleczki robi się bardzo łatwo :)
Aleksandraa 29.08.2012 08:57
są prześliczne :) aż chce się je spróbować
caralajna 28.08.2012 17:54
rzeczywiście cudeńka, ich wykonanie wymaga precyzji, brawo :)
Mienta 28.08.2012 13:15
dziękuje bardzo :)
miszelka 28.08.2012 13:10
bardzo lubię cake pops, Twoje są naprawdę cudne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak