Cuda na patyku

Zacznę od czegoś najszybszego i najprostszego czyli pianek marshmallow w czekoladzie.
U mnie sprawa z piankami wygląda tak, że o wiele bardziej smakują mi właśnie w połączeniu z czekoladą więc bardzo polecam ten sposób ich podawania :)
SZYBKIE CAKE POPS CZYLI MARSHMALLOW W CZEKOLADZIE
- ok. 20 pianek marshmallow
- 40 g gorzkiej czekolady
- ozdoby cukiernicze
Pianki nabijamy na patyki do lizaków.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Górę pianek zamaczamy w czekoladzie i posypujemy ozdobami cukierniczymi, ja użyłam maczku i cukrowych serduszek.
Smacznego :)
Kawowo-pomarańczowe cake pops
Idealne jako słodka przekąska do kawy ale można nimi także mile zaskoczyć gości:) Bardzo proste w wykonaniu, polecam :)
- 350 g herbatników
- 80 g masła
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
- 80 ml schłodzonej kawy pomarańczowej zaparzonej z 3 łyżeczek
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
do ozdoby:
- wykałaczki lub rurki przecięte na pół
- 50 g roztopionej czekolady
- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.
Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek) i skórkę pomarańczową, ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy schłodzoną kawę i sok pomarańczowy.
Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.
Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.
Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.
Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kuleczki.
Obtaczamy je w startej skórce pomarańczowej.
Odstawiamy do zastygnięcia.

Herbaciane cake pops
Jeśli zrobiliśmy pyszne kuleczki z kawy to dlaczego nie spróbowac dodać do nich herbaty?:)
Słodkie, rozpływające się w ustach z wyraźnym posmakiem maliny, polecam :)
- 250 g herbatników
- 50 g miękkiego masła
- 40 g roztopionej czekolady
- 100 ml herbaty malinowej zaparzonej z 2 torebek
Do ozdoby:
- 60 g roztopionej czekolady
- 3 pokruszone herbatniki
- kolorowy maczek cukierniczy
Możemy użyć gotowych herbatników ale ja zrobiłam je sama, oto przepis:
- 30 dag mąki pszennej
- 5 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- około 200 ml malinowej herbaty zaparzonej z 2 torebek
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.
Siekamy ją z masłem.
Następnie dodajemy jajko i wlewamy tyle schłodzonej herbaty aby ciasto dało uformować się na gładko ale żeby nie było zbyt gęste. Ja dodałam około 190-200 ml herbaty.
Zagniatamy ciasto i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozwałkowujemy dosyć cienko i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.
Ostrym radełkiem kroimy na kształt herbatników.
Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia (około 25 minut).
HERBACIANE CAKE POPS
Herbatniki kruszymy na bardzo drobno (te domowe są twardsze więc można pokruszyć je za pomocą blendera).
Dodajemy do nich masło i roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek), ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy schłodzoną herbatę.
Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.
Końcówki wykałaczek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.
Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.
Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kuleczki.
Część z nich obtaczamy w pokruszonych herbatnikach a część w kolorowym maczku cukierniczym.
Odstawiamy do zastygnięcia.Smacznego :)

Bananowe cake pops
Chyba wyszły najlepsze jak do tej pory, polecam :)
- 370 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
- 80 ml nektaru bananowego
- rozgnieciony na papkę banan
do ozdoby:
- 50 g roztopionej czekolady
- jadalny pisak w żółtym kolorze
- żółty maczek cukrowy
Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.
Dodajemy do nich masło, roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia wykałaczek) i rozgniecionego banana, ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy nektar bananowy.
Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej półksiężyce.
Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w ciasto.
Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.
Roztapiamy czekoladę do ozdabiania i smarujemy kuleczki.
Obtaczamy je w maczku cukierniczym lub malujemy jadalnym pisakiem.
Odstawiamy do zastygnięcia.

POMARAŃCZOWE CAKE POPS
W tej wersji akurat były wystylizowane na Euro ;) Ale można je ozdobić samą ciemną czekoladą :)

- 300 g herbatników
- 50 g masła
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
- 90 ml soku pomarańczowego
do ozdoby:
- 80 g roztopionej białej czekolady
- czerwony barwnik spożywczy
- wykałaczki lub rurki przecięte na pół
Herbatniki kruszymy na bardzo drobno.
Dodajemy do nich masło i roztopioną czekoladę (zostawiamy łyżeczkę do przyczepienia rurek), ucieramy do połączenia składników po czym wlewamy sok pomarańczowy.
Zagniatamy masę w jedną całość i formujemy z niej kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.
Końcówki wykałaczek lub rurek moczymy w roztopionej czekoladzie i wciskamy je w kuleczki.
Tak przygotowane cake pops wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut aby po schłodzeniu były bardziej zwarte.
Białą czekoladę dzielimy na 2 części i roztapiamy je w kąpieli wodnej.
Do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy.
Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy kuleczki, górną część białą czekoladą a dolną część czerwoną.
Odstawiamy do zastygnięcia.