Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co warto wiedzieć o : złotym lnie

Bardzo zdrowy złoty len, jedzmy bo warto.

                            Złoty len to złote siemię lniane bardzo zdrowe i mające szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie.
Złoty len posiada białko, substancje śluzowe bardzo pomagające w ochronie naszego żołądka i błony śluzowej, obniża poziom cholesterolu, chroni przed zawałami a także zmniejsza krzepliwość krwi.
Oprócz tego len zawiera witaminę B6, E oraz A a także miedź, cynk i kobalt.
W kuchni śmiało można dodać je do wypieku pieczywa, ciastek, do panierki do kotletów czy po prostu jako dodatek do musli czy jogurtu.
Złoty len nadaje się do mielenia jeśli nie lubimy go w postaci ziarnistej.
Tak więc jedzmy len bo jest zdrowy a w szczególności polecany jest dla osób ze schorzeniami żołądkowymi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak