Lawenda uprawiana także w Polsce ma swoje właściwości lecznicze ale nie tylko. Możemy aromatyzować kwiatem lawendy ciasta ale należy uważać, bo po upieczeniu ciasto bardzo intensywnie pachnie a ten zapach nie każdy lubi. Więc stosujmy małe ilości a wszystko będzie okey.
Lawenda działa bakteriobójczo na nasz organizm, antyreumatycznie i znieczulająco. Ponadto ma działanie uspokajające i działa na niektórych nasennie. Ale to tylko niektóre właściwości lawendy bo jest ich znacznie więcej. Lawendę możemy spożywać także w formie olejku.
Lawenda ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, dlatego nie bójmy się jej wprowadzać do naszej codziennej diety i próbować nowych smaków z jej dodatkiem.
Polecam ciasto z lawendą ale proponuję zmniejszyć ilość lawendy bo ciasto było smaczne ale bardzo aromatyczne, gdyż to było moje pierwsze doświadczenie z kwiatem lawendy w kuchni ale na pewno nie ostatnie.
Ciasto lawendowe z brzoskwinią i morelą
2 szk mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiej margaryny
5 jajek
1/2 szk cukru
1 łyżka suszonych kwiatów lawendy ( proponuje dać 1/2 łyżki )
cukier puder do posypania
ok. 2 łyżki bułki tartej
2 brzoskwinie
3 morele
Miękką margarynę utrzeć z cukrem, potem ciągle ucierając dodawać po jednym jajku.
Następnie do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać lawendę i wymieszać ciasto.
Masę przełożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć bułką tartą.
Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i morele.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 - 55 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.