Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co warto wiedzieć o : kandyzowanym aloesie

Niewielu z nas wie, że aloes można wykorzystać w kuchni bo jest cennym składnikiem dla naszego organizmu.

              Kandyzowany aloes to źródło witamin takich jak A, B, E i C. Ale ma też wiele innych cennych witamin i minerałów, które są nam niezbędne w naszej codziennej diecie. Są to między innymi : cynk, potas, chrom, magnez, wapń, sód, aminokwasy czy kwas foliowy. Ponadto aloes działa uodparniająco na nasz organizm a nawet poprawia trawienie. 

              Kandyzowany aloes możemy bez problemu dostać w internecie, jest smaczny i słodki. Możemy spożywać go jako przekąska lub w potrawach. Najlepiej według mnie sprawdza się w wypiekach. I proponuję coś szybkiego ale smacznego a co ważne dzieci na pewno się skuszą na spróbowanie aloesu. A co to jest ? Są to pyszne babeczki z kruszonką i aloesem. 

Babeczki z kandyzowanym aloesem i kruszonką

100 g kazdyzowanego aloesa
4 łyżki cukru
300 g mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szk maślanki
1/2 szk mleka
1/4 szk wody
1/4 szk oleju
kruszonka :
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła

Aloes posiekać.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekanym aloesem.
Mleko, maślankę, wodę, olej i jajka wymieszać.
Do płynnych składników wsypać sypkie, wymieszać i rozdzielić ciasto do foremek na babeczki.
Palcami połączyć kruszonkę i posypać nią ciasto w foremkach.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec babeczki 30 minut.
Najlepiej smakują jeszcze letnie.

Co warto wiedzieć o : kandyzowanym aloesie

 

 

 

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak