Czarny sezam to maleńkie ziarenka bogate w bardzo wiele cennych dla naszego organizmu składników. Niby takie maleńkie a jakie smaczne i zdrowe.
Czarny sezam jest bardziej aromatyczny od białego. Jego zaletą jest to, że posiada białko, kwasy tłuszczowe obniżające ciśnienie krwi. Ponadto w swoim składzie zawiera magnez ułatwaijący prawidłową pracę między innymi mózgu i układu nerwowego, cynku dzięki któremu mamy zdrowe kości, miedzi co działa na nas przeciwzapalnie, kwasu foliowego i potrzebnego dla prawdłowej pracy układu pokarmowego błonnika. Sezam zawiera także witaminy B1, B2 i E.
Sezam stosuje się np. do wypieku pieczywa, ciast czy deserów. Ale świetnie też nadaje się jako dodatek do sałatek, warzyw czy farszu mięsnego ale i do sushi.Ale jednak sezam jest nie dla każdego, nie powinny spożywać go w dużych ilościach osoby ze skłonnościami do biegunek i przy kamicy nerkowej.