Co warto wiedzieć o : cukrze kokosowym

Cukier kokosowy pozyskiwany jest z jak nazwa wskazuje z palm kokosowych. Smakiem i kolorem zbliżony jest do cukru brązowego. W brew pozorom cukru kokosowego nie uzyskuje się z orzechów kokosowych a z z soku wypływającego po nacięciu pąków kwiatów . Sok ten zostaje gotowany do momentu uzyskania gęstego płynu, potem dalsza obróbka w woku do momentu wytrącenia się cukru a następnie poddawany jest procesowi granulacji.
Cukier kokosowy ma wiele zastosowań. Między innymi świetnie nadaje się do wypieków, napojów, jako zamiennik białego cukru co oczywiście jest o wiele zdrowsze. Podkreśla smak słonych czy kwaśnych potraw. Oprócz tego cukier kokosowy jest źródłem energii. Tak więc warto w naszej kuchni zamienić zwykły biały cukier na cukier kokosowy, który jest dla nas atrakcyjniejszy ze względu na jego pozytywne działania dla naszego organizmu.
Pełnoziarniste ciasteczka na cukrze kokosowym z goją i złotym lnem
350 g pełnoziarnistej mąki żytniej
200 g margaryny do pieczenia
2 jajka
2 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki cukru białego
3 łyżki suszonych jagód goji
3 łyżki złotego lnu
2 łyżki kakao
cukier puder
Do miski robota z nożami siekającymi wsypać wszystkie składniki.
Połączyć je w kruszonkę a potem wyjąć na blat i wyrobić ciasto.
Włożyć je do woreczka, potem do lodówki i schłodzić przez 30 minut.
Potem z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Każdą kulkę naciskać na środku widelcem maczanym w cukrze pudrze.
Lekko ciasteczka oprószyć cukrem pudrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem przez 15 minut.
Upieczone ciasteczka dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.