Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co to jest Curry ?

Curry mogą być rożne i często oznacza się tym określeniem niepodobne do siebie dania, warzywne mięsne, gęste lub bardziej rzadkie, ale zawsze spożywane z ryżem lub pieczywem.

 

 

W Indiach słowo to odnosi się do sosu który miesza się z ryżem lub je z pieczywem , jest to angielska wersja słowa kaari oznaczająca po prostu sos.

 

Curry mogą być rożne i często oznacza się tym określeniem niepodobne do siebie dania, warzywne mięsne geste lub bardziej rzadkie, ale zawsze spożywane z ryżem lub pieczywem.

Natomiast Curry przygotowywane bez mięsa lub warzyw nazywamy Khadi.

 

 

Nie istnieje jeden przepis na curry ale metoda jest podobna, wybieramy główny składnik i odpowiednie naczynie , decydujemy się na bazowy tłuszcz np. klarowane masło Ghee i dobieramy składniki :

modyfikujące barwę- kurkuma , szafran , cebula ,kolendra

zaostrzające- chili, imbir,pieprz

zakwaszające-limonka, Tamaryndus ,ocet 

Ponieważ w porządnym curry przypraw jest więcej niż składników bazowych .Samo gotowanie curry jest procesem wymagającym cierpliwości , nie powinno się dodawać wszystkich przypraw,, na raz''. Trzeba powoli dodawać je tak, by oddały swój smak, nie przypalając się lub nie by nie straciły barwy. Do gotowego sosu dodaje się świeżo ugotowane warzywa np. ćwiartki kolby kukurydzy, bakłażan ,kalafior lub jajka

A wszystkie proszki curry i pasty często podzielone są na regiony do których gustów starają się przybliżyć. Curry Kaszmirskie,Madraskie i tym podobne różnią się proporcjami i składnikami.

A typowy uniwersalny żółty proszek curry , pełen kurkumy i raczej łagodny polecam zastąpić świeżymi i świeżo uprażonymi przyprawami to naprawdę świetna zabawa kulinarna i niezwykłe przeżycie dla podniebienia :D


 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak