Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truflowo wiśniowe

Ciasto idealne na świąteczny stół. Pyszne, wilgotne dla każdego łasucha.
Tak kombinowałam i wykombinowałam pyszne ciasto.
Biszkopt, masa na budyniu z truflową czekoladą, dżem wiśniowy, ciastka wiśniowe typu delicje i pyszna polewa.
Jednym słowem uczta dla podniebienia.
Najlepiej smakuje na drugi dzień jak się wszystko przegryzie.
 
CIASTO TRUFLOWO WIŚNIOWE
 
Ciasto truflowo wiśniowe
 
biszkopt :
6 jajek 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej typ 500 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szk cukru
 
masa :
750 ml mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
200 g czekolady z nadzieniem truflowym
200 g miękkiego masła
( opcjonalnie cukier do smaku )
 
polewa :
100 g deserowej polewy w drażetkach
50 g czekolady z nadzieniem truflowym
5 łyżek mleka
 
dodatkowo :
posypka czekoladowa
2 dżemy wiśniowe ( lub jeden duży )
2 op ciastek typu delicje
 
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Dodawać po jednym żółtku.
Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt w 160 stopniach przez 40 minut.
Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
 
2/3 mleka zagotować a w pozostałym wymieszać budynie ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta może dodać jeszcze cukru ).
Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i gotować do zgęstnienia tak aby nie było grudek.
Potem zakryć budyń w garnku folia spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Budyń wystudzić a potem miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcjami budyń i wymieszać na gładką masę.
Czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać ją do masy i wymieszać.
 
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, dodać po jednej łyżce mleka i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
 
Pierwszy placek umieścić w blaszce ale razem z papierem do pieczenia ( to ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować jeden dżem.
Drugi placek położyć przecięciem do góry, też go nasączyć i rozsmarować drugi dżem.
Na placek w blaszce wyłożyć połowę masy, rozłożyć ciastka, wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim plackiem ale już dżemem do dołu.
Na koniec ciasto polać polewą i posypać czekoladową posypką.
Ciasto schłodzić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak