Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

Dziś przepis na domowe ciasto francuskie oraz kilka przykładów jego zastosowania.

Dziś przepis na domowe ciasto francuskie- uniwersalne i niezastąpione zarówno do wypieków słodkich, jak też słonych.  Niestety trudno jest znaleźć w sklepie  ciasto francuskie  dobrej jakości. A aby takie było, powinno być zrobione na dobrym maśle. Choć dość pracochłonne i wymagające sporej cierpliwości, to warto pokusić się, by od czasu do czasu przygotować je samemu w domu. Ja przygotowuję je zazwyczaj na wodzie, i taki też przepis podaję. W fachowej literaturze można znaleźć jednak również przepisy z wykorzystaniem śmietany. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny.

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

Składniki:
ciasto maślane:
· 100 g mąki pszennej
· 400 g masła
ciasto podstawowe:
· 400 g mąki pszennej
· 2 jajka
· 1/2 szklanki wody
· 1 łyżka octu
· szczypta soli

Ciasto maślane- mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić ciasto. Uformować w kostkę i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.

Ciasto podstawowe- mąkę połączyć z solą, dodać ocet, jajka i stopniowo wodę, wyrobić. Posypać mąką i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto podstawowe wałkujemy na kształt gwiazdy czteroramiennej. Pośrodku kładziemy ciasto maślane. Zamykamy ramiona, dociskamy wałkiem i składamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wałkujemy na kształt prostokąta- najlepiej ruchem od siebie. Składamy na trzy części i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie czynność powtarzamy- ciasto wałkujemy na kształt prostokąta ruchem od siebie, składamy na 3 części i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest już gotowe- wystarczy już tylko rozwałkować je na pożądaną grubość i wykrawać dowolne ciastka. Możemy przygotować kremówkę- wówczas ciasto dzielimy na dwa prostokąty lub przygotować francuskie słodkie paluchy (ciasto wałkujemy na prostokąt, wykrawamy podłużne paseczki, smarujemy je rozbełtanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem, zawijamy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 190 stopni, termoobieg). Smacznego!

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

 
  Kremówka z jeżynami

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

Składniki:
· ciasto francuskie wg. przepisu

Należy upiec dwa placki z ciasta francuskiego (przygotowane ciasto dzielimy na połowę. Każdą wałkujemy na prostokąt, przekładamy na blachę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temp. 220 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy ok. 20-30 minut.

Na krem:
· 8 żółtek
· 1 l mleka 2%
· 250 g mąki pszennej
· 250 g cukru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 200 g miękkiego masła


Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną. Dodajemy mąkę i zalewamy zagotowanym mlekiem, cały czas miksując do momentu uzyskania gęstego kremu. Krem chłodzimy i łączymy z masłem. Jeśli nie planujemy dodać do kremówki owoców, warto jest do masy dodać sok z cytryny.


Masę wykładamy na jeden placek z ciasta francuskiego. Z doświadczenia wiem, że ciasto to najlepiej jest już poporcjować przed nałożeniem kremu. Wówczas łatwiej będzie nam zaserwować gościom ładne kawałki kremówki. Po nałożeniu kremu również warto ponownie "zaznaczyć" nożem poszczególne kawałki.

· jeżyny

Na masę wykładamy owoce.

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

· 500 g śmietany 30-36%
· 2 śmietan fix
· 2 łyżki cukru waniliowego

Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem. Wykładamy na owoce. Przykrywamy drugim- najlepiej również już poporcjowanym - ciastem francuskim.

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

Dobrze schładzamy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!

 

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

Pieróg rusko-francuski

Połączenie ciasta francuskiego i farszu a'la pierogi ruskie to szybkie, smaczne i sycące danie obiadowe.

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

Składniki:
· 500 g ugotowanych ziemniaków
· 250 g chudego twarogu
· 2 duże cebule
· odrobina oleju do smażenia
· sól
· pieprz
· ciasto francuskie
· 1 jajko
Na sos:
· 500 g pieczarek
· cebula
· 100 g śmietany 18%
· ok. 200 ml mleka
· sól
· pieprz
· odrobina oleju

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, to samo robimy z twarogiem. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.
Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku.

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,.

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują
Sos- oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pieczarki. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Zalewamy śmietaną i mlekiem- za pomocą mleka sterujemy gęstością sosu. Całość dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Figi w cieście francuskim z serem camembert

Bardzo lubię to połączenie smaków - nadaje się zarówno na przystawkę, jak też na samodzielną przekąskę. Świeże figi, delikatnie rozpływający się ser urozmaicony chrupiącym dodatkiem w postaci słonych orzeszków pistacjowych, a to wszystko zamknięte w sakiewce z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

Składniki (dla 2 osób):
· 2 kwadraty ciasta francuskiego
· 2 świeże figi
· 2 grube plastry sera camembert
· kilka obranych orzeszków pistacjowych
· jajko

Na środek ciasta francuskiego układamy plaster sera. Na serze układamy pokrojoną na ćwiartki figę, posypujemy orzeszkami. Brzegi ciasta, posmarowane rozbełtanym jajkiem, zlepiamy ze sobą tworząc kształt sakiewek. W taki sam sposób przygotowujemy drugą paczuszkę. Obie smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!

Ciasto francuskie - nie takie straszne jak go malują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak