Ciasteczka niekoniecznie deserowe

Opublikowano: 29.07.2015
Autor: Ewa
Ciasteczka niekoniecznie deserowe
Podczas letnich spotkań na świeżym powietrzu warto podać domowe przekąski. Najlepszymi zakąskami do wszelkiego rodzaju trunków są oczywiście te, które przygotujemy samodzielnie. Zapraszam po kilka wytrawnych inspiracji.

Podczas przyjęć na świeżym powietrzu- czy to na pikniku czy podczas grilla w ogrodzie z przyjaciółmi chętnie sięgamy po przekąski. To właśnie one wypełniają czas oczekiwania na danie główne, jak też zaostrzają apetyt biesiadników. Możemy oczywiście przygotować zwykłe kanapeczki, różnego rodzaju koreczki czy też najprościej - wysypać na talerze uprażone orzechy i pestki.  Dziś jednak chciałabym zaproponować Wam coś bardziej wyrafinowanego.

Na realizację poniższych przepisów będziecie wprawdzie potrzebowali nieco więcej czasu niż na zrobienie kanapki czy uprażenie orzeszków, ale zapewniam Was, że efekt będzie gwarantowany. Poniższe przekąski zrobią wrażenie na Waszych gościach. Są praktyczne - sprawdzą się zarówno na domówce, jak też w plenerze. Z powodzeniem możemy zapakować je jako przekąskę do pracy, szkoły czy na wakacyjne wędrówki. Zapraszam na wytrawne ciasteczka- idealny "deser" dla tych, którzy ze słodyczy lubią najbardziej śledzie.


Krakersy pełnoziarniste
Ciasteczka niekoniecznie deserowe

Pyszne pełnoziarniste ciasteczka na słono to fajna i nieco zdrowsza od tych kupnych domowa przekąska.

Składniki na ciasto:
• 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
• 150 g zimnego masła
• 2 łyżki pasty z zielonej fasolki szparagowej* lub pistacjowego pesto
• 1 jajko
• Łyżeczka soli
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 łyżki zimnej wody


* pasta z zielonej fasolki szparagowej
garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
• ząbek czosnku
• pęczek listków bazylii
• łyżeczka miodu
• łyżeczka octu balsamicznego
• sól
• olej
Ugotowaną fasolkę belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.


Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość siekamy z masłem. Dodajemy jajko, pastę z zielonej fasolki i wodę. Całość dokładnie wyrabiamy i schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.Możemy przygotować je dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy kwadratowe lub prostokątne ciasteczka. Układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię ciastek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 190 stopni, termoobieg. Studzimy na kratkach. Smacznego!

Ciasteczka niekoniecznie deserowe
Wytrawne kruche rurki pełnoziarniste serowo nadziane

Ciasteczka niekoniecznie deserowe

Pyszne mega kruche rurki na zdrowej mące orkiszowej pełnoziarnistej i kremowym przygotujecie błyskawicznie. Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce. Wystarczy, że szybko połączycie schłodzone składniki ciasta i od razu możecie formować rurki. Im cieniej uda się Wam rozwałkować ciasto, tym rurki będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką. Farsz jest banalny w przygotowaniu, ale zapewniam- smakowity. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Polecam ten szybki przepis do przygotowania w 30 minut. Wytrawne rurki idealnie sprawdzą się w pracy na lunch, jako drugie śniadanie, przekąska, przystawka czy jedno z dań serwowanych w trakcie imprezy pod chmurką.
Składniki na ciasto (11 rurek):

• 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 80 g zimnego masła
• szczypta cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 125 g serka kremowego naturalnego - schłodzonego
• odrobina roztopionego masła do smarowania foremek na rurki

Ciasteczka niekoniecznie deserowe
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy serek i zimne masło i zarabiamy gładkie ciasto.
Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 25 cm. Foremki na rurki smarujemy roztopionym masłem. Na tak przygotowane foremki nawijamy pasek ciasta, tak by nachodził na siebie. Pieczemy ok. 15-20 minut, temp. 220 stopni. Jeszcze gorące zdejmujemy z foremek. Faszerujemy kremem.

Ciasteczka niekoniecznie deserowe

Farsz przygotujemy błyskawicznie w trakcie pieczenia rurek.

Farsz:
• 200 g sera typu feta w kostkach
• garść czarnych oliwek
• serek kremowy naturalny 125 g
• listki świeżej bazylii
Łączymy ze sobą 150g sera feta z lekko posiekanymi czarnymi oliwkami. Dodajemy serek kremowy naturalny i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Rurki wypełniamy szczelnie farszem . Układamy na półmisku udekorowanym listkami bazylii. Smacznego!

Ciasteczka niekoniecznie deserowe

Palmiery z rukolą, pistacjami i serem królewskim

Ciasteczka niekoniecznie deserowe

Pyszna i szybka przekąska, przystawka czy dodatek do zupy.
Składniki:

• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• pesto rukolowo-pistacjowe:
1 opakowanie rukoli 125 g
Ząbek czosnku
ok. 5 suszonych pomidorów z oleju
1 garść uprażonych nasion słonecznika
150 g obranych pistacji
Sól
Pieprz
Łyżeczka miodu
Łyżka octu balsamicznego
Kilka łyżek oleju rydzowego

• 2 garście czarnych oliwek
• kilka plastrów sera królewskiego
• jajko

Pesto - czosnek, pestki słonecznika, pistacje, ocet balsamiczny, pomidory suszone, miód i rukolę blendujemy dodając stopniowo olej rydzowy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasteczka niekoniecznie deserowe

Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem. Następnie rozprowadzamy pesto- równomiernie po całości ciasta. Na pesto układamy pojedynczą warstwę sera królewskiego. Oliwki drobno siekamy i rozkładamy na serze. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższych boków do środka, aż oba boki się spotkają- powstanie podwójny rulon (ślimak). Całość kroimy na ok 2 cm kawałki, które następnie układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Całość smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 30-35 minut temp. 180 stopni termoobieg. Podajemy same lub z ulubionym sosem.


Pomidorowo-bazyliowy chrust serowy

Ciasteczka niekoniecznie deserowe

Faworki pomidorowo-bazyliowe stanowią interesującą przekąskę. Bez dużej ilości jaj, za to na serku
pomidorowo-bazyliowym oraz na mące pełnoziarnistej orkiszowej są zdrową alternatywą dla tradycyjnego chrustu. Tym bardziej że mają bardzo ciekawy smak- delikatna nuta pomidorów i bazylii, którą uzyskujemy dzięki smakowemu serkowi, nadają ciastkom wyjątkowego charakteru.
Chrust:
• 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 1 łyżeczka spirytusu
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 żółtko
• 60 g serka kremowego pomidorowo-bazyliowego
• cukier puder do posypania
• olej do smażenia

Chrust- na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodajemy żółtko, spirytus, szczyptę soli i serek. Zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Wykrawamy nieduże prostokąty. Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Wykładamy na ręczniki papierowe. Po chwili zajadamy.

Ciasteczka niekoniecznie deserowe

Wytrawne ciasteczka - pieczarki

Ciasteczka niekoniecznie deserowe

Są takie przepisy, które stanowią inspirację i dają możliwości do ich udoskonalenia i przekształcenia w zupełnie inne danie. Tak też właśnie było z przepisem na słodkie ciasteczka - grzybki, które do złudzenia przypominają pieczarki. Pomyślałam, że idealnie będą smakowały w wersji wytrawnej- i tak też było. Ponieważ ciasteczka na bazie mąki ziemniaczanej bywają czasem "zapychające", postanowiłam pokombinować z proporcjami mąki i serka- na korzyść tego ostatniego. Tym razem wybrałam idealnie kremowy serek o smaku pesto i rukoli- idealnie wzbogacił smak wytrawnych ciasteczek, nadał im delikatnej, puszystej konsystencji. Możecie użyć serka o dowolnym, ulubionym przez Was smaku. Ciasteczka wychodzą bardzo lekkie, w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Stanowią idealną alternatywę dla chipsów, krakersów czy paluszków.
Składniki (12 pieczarek)
- 1 jajko
- 1szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- serek kremowy o smaku pesto z rukolą 125 g
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- mielona gałka + ciemne gorzkie kakao w proporcjach 1:1
- pusta butelka

Masło i serek ucieramy na puszystą masę. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąki, sodę, sól, gałkę. Do masy serowej dodajemy jajko i składniki suche- dokładnie wyrabiamy dłonią dodając pod koniec cytrynową skórkę.
Z ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gwint butelki maczamy w mielonej gałce muszkatołowej wymieszanej z kakao i natykamy go na każdą kulkę ciasta tak, by utworzył nam nóżkę grzybków. Gwint delikatnie wyciągamy z ciasteczek. Grzybki układamy do góry nogami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut, temp. 180 stopni.
Ciasteczka układamy w koszyku z pałąkiem wyłożonym papierem do pieczenia. Wytrawna przekąska niespodzianka gotowa.

Paluchy serowo-imbirowe

Ciasteczka niekoniecznie deserowe

Idealnie sprawdzą się jako przekąska piknikowa czy wyjazdowa.. Chrupkie, aromatyczne i nieco zdrowsze od tych sklepowych- paluchy serowo- imbirowe.
Składniki:
• 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 150 g masła z lodówki
• 1 jajko
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 130 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki imbiru

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz imbirem. Dodajemy zimne masło i całość dobrze siekamy. Dodajemy jajko oraz ser żółty, całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto dosyć cienko wałkujemy, wykrawamy podłużne, cienkie paseczki i skręcamy je tworząc spiralę. Paluchy pieczemy na blasze wysmarowanej masłem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg około 12-14 minut. Smacznego!

 Ciasteczka niekoniecznie deserowe

prymat