Ciasteczka i pierniczki świąteczne
Pierniczki królewskie z marcepanem
100 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
70 g zmielonych migdałów
60 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 żółtko
90 g margaryny
sól szczypta
dżem brzoskwiniowy
Masa marcepanowa
150 g masy marcepanowej
70 g cukru pudru
Polewa
0,5 szkl kremówki
50 g miodu
30 g margaryny
150 g czekolady gorzkiej
Mąkę i kakao przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną w kawałki, żółtko, sól, cukry i zagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić foremką serduszka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 12 min. Ostudzić. Zimne pierniczki posmarować dżemem brzoskwiniowym i odłożyć w zimne miejsce. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce. Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie odłożyć w zimne miejsce. Serduszka udekorować lukrem.
Druga moja propozycja to ciasteczka przłożone kremem karpatkowym. Nie zawsze musimy trzymac się sztywnych zasad w kuchni. Warto eksperymentować, a ten eksperyment się powiódł.
SKŁADNIKI:
60 dkg mąki pszennej
40 dkg masła
20 dkg cukru pudru
2 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany
sól szczypta
3-4 krople olejku cytrynowego
1 opakowanie krem do karpatki
-
Mąkę przesiać na stolnicę dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtko, cukier puder, śmietanę, sól i olejek cytrynowy. Zagnieść ciasto, uformować kulkę. Włożyć do woreczka i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze serduszka.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 min. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny krem i ucierać. Na całym serduszku rozsmarować warstwę kremu, przyłożyć serduszko wykrojone. Odłożyć do zimnego miejsca żeby krem stężał. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.