Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Chleb Życia” – czyli właściwości zdrowotne daktyli

Daktyle, często nazywane „chlebem życia” to owoce z najstarszego na świecie drzewa owocowego. Palma daktylowa zwana „drzewem życia” prawdopodobnie była już uprawianych przez człowieka 7000 lat temu i może owocować nawet 100 lat.

Daktyle zarówno te świeże jak i suszone są bogate w błonnik, związki mineralne, witaminy oraz przeciwutleniacze i salicylany, które działają tak samo jak aspiryna.

„Chleb Życia” – czyli właściwości zdrowotne daktyli

W Polsce jadamy je głównie suszone. Poza walorami smakowymi daktyle mają również zbawienny wpływ na nasz organizm.

„Chleb Życia” – czyli właściwości zdrowotne daktyli

KORZYŚCI ZDROWOTNE DAKTYLI:

  • są bogate w cukry proste, które nie wymagają trawienia. Cukry te są od razu wchłaniane przez organizm. Dlatego osoby z problemami trawiennymi powinny często sięgać po daktyle. Cenione są również przez sportowców jako doskonałe źródło energii
  • posiadają wysoką zawartość błonnika. Działają lekko przeczyszczająco, usprawniają pracę jelit oraz chronią błony śluzowe okrężnicy przed chemikaliami powodującymi raka
  • źródłem witaminA (niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania wzroku), B1 czyli tiaminy, B2, B3 czyi niacyny, B6 i B9 czyli kwasu foliowego. Witaminy z tej grupy odpowiadają między innymi za właściwą pracę mózgu, prawidłową pracę układu nerwowego, uśmierzają ból i zapobiegają migrenom. Dodatkowo zawierają witaminę C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki
  • zawierają drogocenne mikroelementy takie jak: żelazo, które odpowiada za przenoszenie tlenu we krwi. Potas, pomaga regulować tętno i ciśnienie krwi. Jest szczególnie zalecany osobom z nadciśnieniem tętniczym. Zawierają również magnez, wapń i chrom czyli minerały niezbędne do rozwoju kości i zębów, krzepnięcia krwi, czy wymagane do skurczy mięśni

„Chleb Życia” – czyli właściwości zdrowotne daktyli

Dodatkowo owoce daktylowca zawierają również spore ilości antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia. Daktyle wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym. Zastosowane w kremach maja działanie regenerujące, zmniejszają zmarszczki i ujędrniają skórę. Wpływają również korzystnie na nasze włosy, dłonie i paznokcie.

Jak widać regularne spożywanie daktyli ma naprawdę sporo zalet. Może warto częściej po nie sięgać i na stałe wprowadzić te pyszne, słodkie owoce do naszego menu..?

„Chleb Życia” – czyli właściwości zdrowotne daktyli

 

 

Futka 24.02.2015 10:16
Uwielbiam dakltye! Często wykorzystuję je do pieczenia ciast i mufiinek - nie trzeba wtedy dodawać cukru :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak