Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z płatkami ryżowymi

Dziś poleca się przepis na chleb pszenny na drożdżach z płatkami ryżowymi.

Nie ma to jak kromka domowego pieczywa. Lubię kombinować ze składnikami i pewnie wielu z Was to zauważyło. Domowy chleb nie zawsze wymaga długiego wyrabiania i ten chleb taki właśnie jest. Ale ma wielką wadę, szybko znika. Choć to, że tak się dzieje to radość dla mnie, że domownikom smakuje. Sami przyznacie, że wygląd chleba sklepowego bardzo odbiega od domowego a co za tym idzie zachęca do sięgnięcia po kolejną kromkę.

 

CHLEB PSZENNY Z PŁATKAMI RYŻOWYMI

 

Chleb z płatkami ryżowymi

400 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki pszennej typ 750
100 g płatków ryżowych
8 g suchych drożdży
1 łyżka soli ( płaska )
1 łyżeczka cukru
1 szk letniego mleka
1 szk letniej wody
1 łyżka oleju
 
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość kilka razy złożyć na 3 i uformować bochenek.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika a piekarnik nastawić na 200 stopni.
Gdy się zagrzeje włożyć do naczynia wyrośnięty bochenek i zakryć pokrywką.
Piec 30 minut a potem zdjąć pokrywkę i dalej piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
 
Chleb z płatkami ryżowymi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak