Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z pestkami dyni i prażoną cebulką na zakwasie

Nie ma to jak kromka domowego chleba.
Dziś chleb z moimi ulubionymi dodatkami, pestkami dyni i prażona cebulką.
Jest on na zakwasie pszennym.
Troszkę za mocno się przypiekł ale i tak był smaczny.
 

Chleb z pestkami dyni i prażoną cebulką na zakwasie

 

Chleb z pestkami dyni i prażoną cebulką na zakwasie

 
 
 
400 g mąki pszennej typ 750 
100 g mąki pszennej typ 1850 
100 g mąki gryczanej 
100 g pestek dyni 
4 łyżki prażonej cebulki
400 g letniej wody
5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g zakwasu pszennego
1 łyżeczka soli
 
W misie robota z hakiem umieścić drożdże, cukier oraz wlać wodę oraz dodać zakwas i wymieszać.
Mąki oraz sól wymieszać, wsypać do misy i mieszać.
W trakcie mieszania ciasta wsypać pestki dyni i cebulkę i mieszać ciasto 5 - 7 minut.
Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podrośnie formę o wymiarach 30 x 14 cm ( może być kwadratowa lub okrągła ) wysmarować olejem i wysypać mąką.
Przełożyć ciasto ( powinno być kleiste ) i oprószyć wierzch mąką, zostawić zakryte folią do podrośnięcia do brzegów blaszki.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut.
( Czas pieczenia zależy od tego jaki mam piekarnik ).
Upieczony chleb wystudzić na kratce.


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak