Chleb orzechowo - miodowy
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 8 g suszonych drożdży
- 3 łyżki płynnego naturalnego miodu
- 1 łyżka soli ( płaska )
- 50 g orzechów laskowych
- 300 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oleju + do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy zmiksować w rozdrabniaczu lub zmielić. Mąkę wsypać do miski, wsypać drożdże, zmielone orzechy i sól i wymieszać. Następnie miód wymieszać z wodą i olejem, wlać do miski z suchymi składnikami i wyrobić ciasto. Gdy będzie wyrobione dłonie zwilżyć olejem i posmarować ciasto. Włożyć je do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić miskę z ciastem do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto ponownie chwilę wyrobić i przełożyć je do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami prażonymi pszennymi ( można użyć mąki, u mnie tortownica o średnicy 23 cm ). Ciasto na chleb zostawić do ponownie wyrośnięcia a gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Chleb wieloziarnisty
- 2 łyżki suchego maku
- 50 g mix sałatkowy Italia ( pestki dyni, słonecznik, orzeszki piniowe )
- 25 g prażonych otrąb pszennych + do wysypania blaszki
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu
- 100 g słonecznika łuskanego
- 1,5 łyżki soli morskiej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 500 g mąki koszalińskiej pszennej typ 500
- 1/2 szk zakwasu ( 5 godzin po dokarmieniu )
- 20 g świeżych drożdży
- ok 500 ml letniej wody
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować wszystkie składniki. Do dużej miski wrzucić drożdże a potem rozetrzeć je z cukrem. Wlać wodę ( letnią ), zakwas oraz olej i wymieszać. Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i wszystkie ziarna. Drewnianą łyżką wymieszać składniki a potem za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu ponownie wyrobić i przełożyć do formy o wymiarach 23 x 28 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, wyrównać powierzchnie, zakryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia ciasta. Gdy będzie wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni i piec 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Chleb jogurtowy
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 3/4 szk jogurtu naturalnego gęstego ( w temperaturze pokojowej )
- 1/2 szk ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- Dodatkowo :
- olej do wysmarowania foremki
- otręby pszenne prażone do wysypania foremki
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże dokładnie połączyć z cukrem aż do płynnej masy. Jogurt wymieszać z wodą, dolać do drożdży, dodać olej i sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Gdy będzie wyrobione przełożyć ciasto do miski, lekko oprószyć je mąką i zakryć ściereczka do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić i lekko można skręcić aby miał po upieczeniu nierówną powierzchnię. Podłużną foremkę o wymiarach 32x14 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, zakryć ponownie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie upiec chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąc chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki prażonych otrąb pszennych
- 4 łyżki prażonej cebulki
- 6 łyżek słonecznika
- 300 g aktywnego zakwasu żytniego
- 350 ml letniej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- Dodatkowo :
- 2 foremki keksowe
- olej rzepakowy do wysmarowania foremek
- otręby pszenne do wysypania foremek
- słonecznik do posypania chleba
PRZYGOTOWANIE:
Zakwas wymieszać z wodą, drożdżami i cukrem oraz olejem. Potem wsypać obie mąki, sól, dodać słonecznik, otręby i prażoną cebulkę i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie ciasto chlebowe wyrobić. Foremki keksowe wysmarować olejem i wysypać otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie części i ułożyć je w foremkach. Wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię i posypać z wierzchu słonecznikiem. Tak przygotowane ciasto zostawić do wyrośnięcia. Zakwas potrzebuje czasu więc wyrastanie będzie trwało zdecydowanie dłużej niż na drożdżach. Wyrośnięte ciasto wstawić z foremkami do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec bochenki 45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleby na kratkę i wystudzić. podawać najlepiej z samym masłem.
Chleb pszenno warzywny
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 350 ml letniej wody
- 5 łyżek oleju
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 3 szczypty chili
- 3 szczypty pieprzu
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cukinii
- 5 rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 10 cm pora
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem a potem wlać wodę, dodać sól i 3 łyżki mąki oraz olej i wymieszać. Zostawić zaczyn do porośnięcia. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Do podrośniętego zaczynu wsypać mąkę oraz pokrojone warzywa i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i ułożyć ciasto w większej podłużnej foremce wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Można ciasto ponacinać. Ponownie zostawić ciasto w blaszce do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Taki chleb smakuje nawet sam bez żadnych dodatków.
Po inne przepisy zapraszam do mojego profilu :)