Buraki – niedocenione źródło zdrowia

Opublikowano: 08.02.2015
Autor: Kuchnia Marty
Buraki – niedocenione źródło zdrowia
Mało kto wie, że już w starożytności ludzie doceniali właściwości zdrowotne buraków. Początkowo spożywano tylko liście buraków – legendy głoszą, że to właśnie wywar z liści buraka był składany jako jedna z ofiar bogom :) .

Wielu z Nas nie wyobraża sobie Wigilii bez czerwonego barszczu przygotowanego z buraków, czy Wielkanocy bez smaku ostrej ćwikły.

Buraki – niedocenione źródło zdrowia

Ja pamiętam jak babcia opowiadała mi, że w młodości jak nie było jeszcze kosmetyków używała soku z buraków żeby zrobić sobie „zdrowe” rumieńce na twarzy :) .

A tak zupełnie poważnie to korzeń buraka to prawdziwa lecznicza bomba!

Początkowo uprawiono go tylko dla właściwości leczniczych, dopiero z czasem odkryto również liczne walory smakowe buraka. Stosowany był głównie w leczeniu gorączki, zaparć, ran i różnych problemów skórnych.

Buraki – niedocenione źródło zdrowia

ODMIANY BURAKA:

Istnieje kilka odmian buraka. Głównie dzielimy je na liściowe, czyli botwinę i korzeniowe. Buraki korzeniowe dzielą się natomiast na: cukrowe (z których pozyskujemy cukier), pastewne (z których wytwarzamy paszę dla zwierząt) i ćwikłowe (uprawiane głównie do celów spożywczych, jak również są używane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym).

Buraki – niedocenione źródło zdrowia

CO KRYJĄ W SOBIE BURAKI:

Swoją leczniczą siłę buraki zawdzięczają między innymi antocyjanom – substancjom, które występują również w czerwonym winie. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami, zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia DNA i rozwój raka.

Kolejnym cennym składnikiem jest betaina – pochodna aminokwasu glicynu, która tak samo jak kwas foliowy obniża w organizmie poziom homocysteiny – aminokwasu, którego wysoki poziom zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy.

Na koniec warto wspomnieć o betaninie – barwnik/substancja, dzięki której buraki zawdzięczają swoją charakterystyczną barwę. Dodatkowo betanina ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe – badania dowodzą, że ekstrakt z buraków działa chemoprewencyjnie na komórki raka piersi i prostaty.

Ponadto buraki w swoim składzie mają również dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu, kwasu foliowego oraz błonnika. Wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek, korzystnie wpływają na ciśnienie krwi, pracę serca i układu nerwowego.

Zaletą buraków jest również działanie oczyszczające i odkwaszające, wspomagają pracę wątroby, jelit i nerek.

Buraki – niedocenione źródło zdrowia

JAK JE JEŚĆ:

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie. Najlepiej zatem spożywać je świeże np. jako soki. Jeśli już gotujemy buraki, należy to czynić w całości, wraz ze skórką, to samo dotyczy pieczenia. Dzięki temu buraki nie stracą swoich cennych wartości.

Na koniec zapraszam na kilka przepisów z wykorzystaniem tego cudownego warzywa:

1. Lekka sałatka z liści botwiny:

Buraki – niedocenione źródło zdrowia

Składniki na sałatkę:

  • 50 g rukoli
  • 50 g liści botwiny
  • 2 małe buraki
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos musztardowy:

  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie 1 łyżka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sosu musztardowego:

W misce łączymy wszystkie składniki na sos, mieszamy i odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły. 

Przygotowanie sałatki:

Liście botwiny myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Łodyżki botwiny drobno siekamy. Buraczki owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 45-60 minut. Rukolę i botwinę przekładamy do miski, skrapiamy sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Upieczone buraki obieramy i kroimy w plasterki, układamy je na botwinie. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki, dodajemy do sałatki. Tak samo jak odsączonego tuńczyka , kukurydzę i kapary. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i polewamy sosem.

 

2. Oczyszczający sok buraczano jabłkowy

Buraki – niedocenione źródło zdrowia

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 kg jabłek
  • ewentualnie sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Buraki i jabłka myjemy. Buraki obieramy ze skórki (jabłka niekoniecznie) i przepuszczamy przez sokowirówkę. Jeśli sok jest za słodki można dodać do niego soku z cytryny.

Smacznego!

 

3. Buraczane mini torciki

Buraki – niedocenione źródło zdrowia

Składniki:

  • ok. 15 buraków podobnej wielkości
  • 300 g serka kremowego np. Philadelphia
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki koperku posiekanego
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie buraków:

Buraki myjemy, obcinany końcówki i owijamy każdego oddzielnie w folię aluminiową. Owinięte buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 45-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry.

Przygotowanie nadzienia:

Cebulę i koperek drobno siekamy. Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce mieszamy serek, cebulę, zioła i starte ogórki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Buraki kroimy w równe plasterki (ok. 5 mm grubości). W każdym plasterku wycinamy równe koła. Ja robię to łyżką do lodów :) ale można użyć np. foremki lub ringu/pierścieni.

Moje buraczane mini torciki składają się z 4 plasterków buraków. Jeśli chcecie, możecie przygotować większe. Plasterki smarujemy ziołowym serkiem i przykrywamy kolejnym plastrem buraka.

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Buraczane mini torciki dekorujemy ziołami i skrapiamy przygotowanym sosem.

Przechowujemy w lodówce.

Buraki – niedocenione źródło zdrowia

prymat