Bułkowy zawrót głowy

Nocne bułki
PRZYGOTOWANIE: Drożdże razem z cukrem dokładnie wymieszać na płynną masę. Potem do miski wsypać mąkę razem z solą i lekko zamieszać. Wodę i mleko lekko podgrzać, dodać olej, a następnie wymieszać i wlać do miski z mąką. Wyrobić ciasto i przełożyć je do wysmarowanej olejem miski. Miskę z ciastem zakryć folią spożywczą i wstawić ją na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć ciasto z miski na blat lub stolnicę, po czym ponownie je wyrobić i podzielić na 8 części. Każdą porcje ciasta rozwałkować rękoma na cienkie i długie wałeczki i zawiązać węzły tworząc bułki. Bułki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem zostawiając odstępy. Bułki posmarować mlekiem i kilka posypać makiem a kilka sezamem i zostawić do wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną upiec je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, piec 30 minut. Upieczone wystudzić na kratce.
Bułki żurawinowo - dyniowe
Bułki pszenno - ryżowo - serowe Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą Bułki ze zdrowymi ziarenkami Pszenne bułki ze świeżymi ziołami Inne przepisy na smaczne bułki znajdziecie w moich przepisach :)
PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wsypać schłodzony ryż i zetrzeć na tarce serek topiony ( aby się dobrze ścierał można włożyć go na trochę do zamrażarki ) i wszytko wymieszać drewnianą łyżką. W drugiej miseczce rozetrzeć na płyn drożdże z cukrem, wlać wodę i olej po czym wymieszać i wlać do suchych składników. Dłońmi wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić. Blachę oprószyć mąką, ciasto podzielić na porcje, formować bułki i układać na blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Bułki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone bułki przestudzić.
PRZYGOTOWANIE: Drożdże wrzucić do dużej miski i rozetrzeć je z cukrem. Następnie dodać zakwas i wodę oraz olej i wymieszać płynne składniki. Potem wsypać wszystkie mąki i sól. Kiełbasę ( u mnie w plasterkach ) pokroić a ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypać cebulkę, dodać kiełbasę i ogórka i wyrobić ciasto. Oprószyć je lekko mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić. Blachy oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto dzielić na porcje ( u mnie dziś duże bułki, więc wyszło mi 11 bardzo dużych bułek ), formować w bułki i układać na blasze ( można zrobić mniejsze bułki, wtedy będzie ich więcej ). Bułki zostawić do podrośnięcia a gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Upieczone przestudzić i spożywać najlepiej z samym masłem.
PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać w dużej misce z cukrem na płynną masę. Dodać płynne składniki i wymieszać. Wsypać mąkę, sól oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto na bułki. Gdy będzie wyrobione oprószyć delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczka i zostawić w spokoju do wyrośnięcia. Gdy ciasto ładnie podrośnie ponownie je wyrobić. Ciasto podzielić na 8 części, każdą wałkować na ruloniki i zawijać fikuśnie bułeczki. Bułki układać na blasze najlepiej jak to będzie z wyposażenia kuchenki wyłożonej matą silikonową. Można użyć papieru do pieczenia ( mi się akurat skończył ) lub oprószyć blachę mąką. Tak przygotowane bułki zostawić do wyrośnięcia a potem piec 30 minut w 175 - 180 stopniach. Upieczone bułki przestudzić na kratce.
PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać z cukrem na płyn. Dolać mleko i wodę oraz dodać sól i olej. Wsypać mąkę. Zioła posiekać i wrzucić do reszty składników i najpierw wymieszać drewnianą łyżką a potem jeszcze wyrobić ciasto ręcznie. Po wyrobieniu oprószyć je lekko mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i formować bułki o dowolnym kształcie. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. posypać je startym serem. Zostawić bułki do wyrośnięcia a potem piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30-35 minut. Po upieczeniu bułki przestudzić na kratce.