Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułkowy zawrót głowy

Któż nie lubi na śniadanie zjeść ciepłą domową bułkę ? Ale czy bułki muszą być nudne ? Otóż nie. Zawsze możemy mieć inne w smaku bułki a dzieje się to za sprawą naszej fantazji i dodatków.

                                               Nocne bułki

Bułkowy zawrót głowy

  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka 3/2%
  • 1/3 szk oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE: Drożdże razem z cukrem dokładnie wymieszać na płynną masę. Potem do miski wsypać mąkę razem z solą i lekko zamieszać. Wodę i mleko lekko podgrzać, dodać olej, a następnie wymieszać i wlać do miski z mąką. Wyrobić ciasto i przełożyć je do wysmarowanej olejem miski. Miskę z ciastem zakryć folią spożywczą i wstawić ją na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć ciasto z miski na blat lub stolnicę, po czym ponownie je wyrobić i podzielić na 8 części. Każdą porcje ciasta rozwałkować rękoma na cienkie i długie wałeczki i zawiązać węzły tworząc bułki. Bułki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem zostawiając odstępy. Bułki posmarować mlekiem i kilka posypać makiem a kilka sezamem i zostawić do wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną upiec je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, piec 30 minut. Upieczone wystudzić na kratce. 

                                    Bułki żurawinowo - dyniowe

Bułkowy zawrót głowy

  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g dyni ( startej na grubych oczkach )
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 30 g świeżyć drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml letniego mleka 3,2%
  • 100 ml letniej wody
  • PRZYGOTOWANIE: Drożdże wrzucić do miski, zasypać cukrem i ucierać aż będą płynne. Następnie wlać letnie mleko i wodę oraz olej. Mąkę przemieszać z solą, wsypać do miski, dodać startą dynię i żurawinę i wyrobić ciasto. Miskę z wyrobionym i oprószonym mąką ciastem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić na 8 kawałków. Formować kulki, które kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można zrobić nożem rowek przez środek każdej kulki i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki piec 30 minut w 190 stopniach. Upieczone bułki przestudzić.' Takie bułki najlepiej smakują z domowym masłem.

                                         Bułki pszenno - ryżowo - serowe

Bułkowy zawrót głowy

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 150 g topionego serka ( mocno schłodzonego )
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szk oleju
  • 300 ml letniej wody
PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wsypać schłodzony ryż i zetrzeć na tarce serek topiony ( aby się dobrze ścierał można włożyć go na trochę do zamrażarki ) i wszytko wymieszać drewnianą łyżką. W drugiej miseczce rozetrzeć na płyn drożdże z cukrem, wlać wodę i olej po czym wymieszać i wlać do suchych składników. Dłońmi wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić. Blachę oprószyć mąką, ciasto podzielić na porcje, formować bułki i układać na blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Bułki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone bułki przestudzić.

                              Bułki z cebulą, ogórkiem i kiełbasą

Bułkowy zawrót głowy

  • 200 g zakwasu ( po dokarmieniu )
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 szk letniej wody
  • 1 łyżka soli morskiej z magnezem
  • 1 łyżka trzcinowego cukru
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 250 g mąki tortowej typ 450
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 500 g mąki koszalińskiej typ 500
  • 100 g prażonej cebulki
  • 200 g kiełbasy szynkowej ( może być inna )
  • 300 g świeżego ogórka ( sałatkowy )
PRZYGOTOWANIE: Drożdże wrzucić do dużej miski i rozetrzeć je z cukrem. Następnie dodać zakwas i wodę oraz olej i wymieszać płynne składniki. Potem wsypać wszystkie mąki i sól. Kiełbasę ( u mnie w plasterkach ) pokroić a ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypać cebulkę, dodać kiełbasę i ogórka i wyrobić ciasto. Oprószyć je lekko mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić. Blachy oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto dzielić na porcje ( u mnie dziś duże bułki, więc wyszło mi 11 bardzo dużych bułek ), formować w bułki i układać na blasze ( można zrobić mniejsze bułki, wtedy będzie ich więcej ). Bułki zostawić do podrośnięcia a gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Upieczone przestudzić i spożywać najlepiej z samym masłem.

                                        Bułki ze zdrowymi ziarenkami

Bułkowy zawrót głowy

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 szk letniej wody
  • 1/2 szk maślanki naturalnej
  • 1/4 szk oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki mieszanki sałatkowej ( orzeszki pinii, pestki dyni, pestki słonecznika )
  • 2 łyżki prażonej cebulki
PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać w dużej misce z cukrem na płynną masę. Dodać płynne składniki i wymieszać. Wsypać mąkę, sól oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto na bułki. Gdy będzie wyrobione oprószyć delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczka i zostawić w spokoju do wyrośnięcia. Gdy ciasto ładnie podrośnie ponownie je wyrobić. Ciasto podzielić na 8 części, każdą wałkować na ruloniki i zawijać fikuśnie bułeczki. Bułki układać na blasze najlepiej jak to będzie z wyposażenia kuchenki wyłożonej matą silikonową. Można użyć papieru do pieczenia ( mi się akurat skończył ) lub oprószyć blachę mąką. Tak przygotowane bułki zostawić do wyrośnięcia a potem piec 30 minut w 175 - 180 stopniach. Upieczone bułki przestudzić na kratce.

                               Pszenne bułki ze świeżymi ziołami

Bułkowy zawrót głowy

  • 1 mała garść świeżej bazylii
  • 1 mała garść świeżej kolendry
  • 1 mała garść świeżego koperku
  • 1 mała garść świeżego tymianku prowansalskiego
  • 1 mała garść świeżego oregano
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 szk letniego mleka
  • 1 szk letniej wody
  • 1/4 szk oleju lnianego
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki drobno startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać z cukrem na płyn. Dolać mleko i wodę oraz dodać sól i olej. Wsypać mąkę. Zioła posiekać i wrzucić do reszty składników i najpierw wymieszać drewnianą łyżką a potem jeszcze wyrobić ciasto ręcznie. Po wyrobieniu oprószyć je lekko mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i formować bułki o dowolnym kształcie. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. posypać je startym serem. Zostawić bułki do wyrośnięcia a potem piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30-35 minut. Po upieczeniu bułki przestudzić na kratce.

 

Inne przepisy na smaczne bułki znajdziecie w moich przepisach :)


 

Gabi44 06.01.2014 17:04
W sam raz do kawki Christophera.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak