Borówkowy zawrót głowy
Borówkowa rolada
Biszkopt :
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej koszalińskiej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Masa :
600 ml śmietany słodkiej 30 %
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
1/2 szk gorącej przegotowanej wody
Dodatkowo :
350 g borówki amerykańskiej
kilka małych listków melisy
Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Następnie zmniejsz obroty robota i dodaj żółtka, połącz je z pianą.
Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej i na najmniejszych obrotach połącz składniki.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
Rozprowadź je po powierzchni blachy z papierem w miarę równo.
Tak przygotowany biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut.
Po tym czasie wyjmij blachę z biszkoptem.
Na blacie lub stole rozłóż czystą ściereczkę i wyłóż na nią biszkopt papierem do góry.
Delikatnie zdejmij papier i zawiń biszkopt razem ze ściereczka w roladę.
Zostaw do wystudzenia.
Przygotuj teraz składniki masy.
W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszaj dokładnie galaretkę aby nie było żadnych grudek i schłodź aż będzie półpłynna.
Śmietan fix zmieszaj z cukrem ( użyłam dodatkowo śmietan fixu aby w tę upalna pogodę masa nie zrzedła ).
Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubijaj a po chwili dodaj śmietan fix i ubijaj prawie na sztywno.
Następnie dodaj tężejącą galaretkę i miksuj na wolnych obrotach.
Zimny biszkopt rozwiń, rozłóż na ściereczce i wyłóż masę śmietanową, ale część zostaw do dekoracji.
Następnie na śmietanę rozłóż borówki ( część zostaw do dekoracji rolady ) i zawiń roladę.
Ułóż ją tak aby łączenie było na dole.
Roladę posmaruj cienką warstwą śmietany i zrób wzorki widelcem.
Na koniec na górze resztą śmietany zrób dowolną dekorację i posyp zostawionymi borówkami i ułóż listki melisy.
Roladę wstaw do lodówki do schłodzenia.
Babeczki borówkowe na cytrynowej pierzynce
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
200 g margaryny Kasia
100 g cukru
2 żółtka
2 szczypty soli
Masa;
300 ml gęstej śmietany
1 galaretka cytrynowa
150 ml gorącej przegotowanej wody
300 g borówki amerykańskiej
Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać żółtka, sól i pokrojoną zimną Kasię.
Wszystko posiekać nożem lub siekaczką do ciasta aż będą grudki.
Następnie zagnieść ciasto i zawinięte w folię spożywczą włożyć do lodówki aby się schłodziło.
Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na 20 kulek wielkości troszkę większej niż orzech włoski.
Wylepić ciastem foremki do babeczek i nakłuć ciasto widelcem.
Piec babeczki w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Wystudzone babeczki wyjąć z foremek odwracając je do góry dnem.
Galaretkę rozrobić w wodzie i schłodzić.
Gdy jest lekko gęsta dodać do niej śmietanę i zmiksować.
Wstawić do lekkiego stężenia do lodówki.
Gdy masa ma odpowiednia konsystencję przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na babeczki.
Na koniec na każdą babeczkę ułożyć borówki.
Babeczki z borówkami
składniki na 12 babeczek
2 jajka
125 ml oleju
125 ml mleka
300 g mąki koszalińskiej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g borówek
Przygotuj dwie miseczki, jedną większą a drugą mniejszą.
W tej mniejszej wymieszaj olej, mleko i jajka.
Do tej drugiej przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wsyp borówki i cukier i wymieszaj.
Następnie wlej płynną masę i wymieszaj ciasto, powinno być gęste.
Foremkę na muffinki wyłóż papierkami do babeczek i napełnij je ciastem.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut.
Po upieczeniu wyjmij babeczki na kratkę i przestudź.
Ciasto borówkowo brzoskwiniowe
Ciasto :
3 duże jajka
100 ml białego wina ( użyłam Carlo Rossi )
1,5 szk mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g Margaryny Kasia
3/4 szk cukru
1 cukier waniliowy
Masa :
350 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 szt śmietan fix
2 cukry waniliowe
Dodatkowo :
400 g borówki amerykańskiej
1 brzoskwinia
Miękką Kasię utrzeć, dodać oba cukry i dalej ucierać.
Dodawać po jednym jajku.
Gdy margaryna dobrze połączy się z jajkami dodać wino oraz mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao.
Dokładnie wyrobić ciasto.
Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Piec 30 minut w 170 stopniach.
Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z wymieszanymi ze śmietan fixami i cukrami waniliowymi.
Ubijać aż śmietana nabierze odpowiedniej konsystencji.
Dodać serek i na wolnych obrotach wszystko połączyć.
Na jeden placek wyłożyć 3/4 masy, na niej ułożyć borówki.
Przykryć drugim plackiem, który należy pokryć resztą masy.
Górę i dół ciasta udekorować borówkami i półplasterkami brzoskwini.