BAZYLIA I DOMOWE PESTO

Opublikowano: 09.12.2014
Autor: Kuchnia Marty
BAZYLIA I DOMOWE PESTO
Bazylia znajduję się w kuchni każdego z nas. Trudno sobie wyobrazić bez niej kuchnię śródziemnomorską. Idealnie komponuje się z pomidorami, makaronami, rybą. Należy również do ziół prowansalskich.

Bazylię można kupić przez cały rok. Ja zachęcam do jej uprawy w domu. Wystarczy w doniczce posadzić nasionka. Pierwsze rośliny wschodzą po 10-14 dniach. Kiedy osiągną wysokość 15 cm, należy przystrzyc wierzchołki. Bazylia wymaga dobrego nasłonecznienia i regularnego podlewania.

Osobiście nie wyobrażam sobie, by w mojej lodówce nie było pysznego i baaardzo aromatycznego pesto z bazylii. Zawsze przygotowuję sobie zapas na zimę. Dla mnie to najskuteczniejszy (poza bazylią w doniczce na moim kuchennym parapecie) na zamknięcie smaku i aromatu tego cudownego zioła!

Tradycyjne pesto uciera się w moździerzu z oliwą z oliwek, orzeszkami pinii, parmezanem i ząbkiem czosnku ale można je też zmiksować blenderem lub robotem kuchennym.

Pesto możemy używać do makaronów, sosów, kanapek i sałatek. Należy dodawać go do potraw pod koniec gotowania czy smażenia, gdyż bazylia pod wpływem ciepła ciemnieje i traci swój smak.

Poniżej przedstawiam przepis na domowe pesto z bazylii:

Składniki:

  • 6 szklanek liści bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 g orzeszków pinii
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie ok. 6 łyżek startego parmezanu

 BAZYLIA I DOMOWE PESTO

Tak jak wspomniałam pesto powinno ucierać się za pomocą moździerza. Najpierw ucieram czosnek z odrobiną soli na gładką pastę, następnie dodaje bazylię i łyżeczkę soli. Stale ucierając dodaję kolejne składniki. Na koniec wlewam oliwę cały czas ucierając do uzyskania preferowanej konsystencji, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Z podanych składników wyjdzie kilka słoiczków pesto (robiłam zapas na zimę) dlatego do przygotowania użyłam robota kuchennego.

Czosnek przecisnęłam przez praskę. Do misy robota przełożyłam wszystkie składniki, dodałam oliwę i zmiksowałam na gładką pastę. Na koniec jeśli nasze pesto jest za gęste dodajemy jeszcze oliwę do uzyskania preferowanej konsystencji oraz sól i pieprz do smaku i łączymy składniki w robocie.

Gotowe pesto przekładamy do słoiczków. Do każdego dodajemy odrobinę oliwy na wierzch i zakręcamy.

Przechowujemy w lodówce ok. tygodnia czasu lub mrozimy.

Na koniec dodam, że bazylia poza walorami smakowymi wykazuje także właściwości lecznicze. Ma działanie łagodzące,  wzmacniające układ pokarmowy,  pobudza też apetyt, przyśpiesza procesy trawienne, ma działanie rozkurczowe i wiatropędne, zapobiega też wzdęciom.

BAZYLIA I DOMOWE PESTO

prymat