Bazylia i chałwa

Opublikowano: 14.05.2013
Autor: Cynowa_Beata
Bazylia i chałwa
Tosty to rzecz banalna, nawet ledwo nadająca się na przepis, chyba że potraktujemy je z duża dozą intuicji i fantazji :D

Rozmowy o jedzeniu, przeglądanie ofert delikatesów i planowanie obiadokolacji ze znajomymi, ogromnie wzmaga apetyt. W czasie gdy komputer awaryjnie się resetuje, ja pędzę do kuchni i wymyślam sobie śniadanko, torpedę- połączenie produktów przyjemnie skrajnych i różnych :D

Uwaga tylko dla zakręconych ..

Bazylia i chałwa

Składniki:
- Chleb tostowy, 2 kromki
- Chałwa, 1 łyżka
- Kwaśne soczyste jabłko, 1/8
- Kozi ser dojrzewający, 2 plastry
- Młode listki bazylii 
- Kremowy Ocet balsamiczny
- Świeżo mielony pieprz

Opiekamy chleb i smarujemy chałwą, następnie układany plaster sera koziego i gruby plasterek jabłka. Tosta przyozdabiamy bazylią i posypujemy pieprzem, całość podkręcamy kremem balsamicznym.

Połączenie sezamowo- octowo- kwaśno- bazyliowo - słodko- pieprzne Mniammm..

Zauważyłam że takie dzikie kombinacje, zdarzają mi się tylko, gdy robię śniadanie dla samej siebie, narażanie rodziny nie wchodzi w grę :D A co najodważniejszego udało wam się przygotować w waszych kuchniach ? Ja co prawda nie mam oporów, nawet przed jedzeniem larw drzewojada (pycha) ale to już inna historia :D

 

 

prymat