Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z karobem i lemon curd

Znacie karob ? Nie ? To koniecznie go poznajcie.

Oj jak dawno nie piekłam babki.
Więc dziś jest.
A z czym ?
A z karobem - znacie karob ?
Nie ?
To koniecznie poznajcie.
Karob jest odpowiednikiem kakao, melasy i czekolady i ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Ja dałam karob do babki zamiast kakao właśnie.
A dodatkowo wzbogaciłam smak lemon curdem.
 
 

Babka z karobem i lemon curd

 

Babka z karobem i lemon curd

2 czubate łyżki lemon curd
4 duże jajka
3/4 szk cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
200 ml oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szk mąki pszennej typ 500
1/2 szk mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka karobu
 
cukier puder do posypania babki
 
Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
Jajka, lemon curd, ekstrakt i cukier ubijać w misce kilka minut.
Następnie maleńkim strumieniem wlewać olej ale nie przerywając ubijania.
Mąki przeisane razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać ale tylko do połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta.
Do reszty ciasta dodać karob i wymieszać, rozłożyć ciemne ciasto wzdłuż na jasnym cieście a potem włożyć do dna patyczek do szaszłyków i przeciągnąć do drugiego końca foremki.
Formę wstawić do piekarnika na godzinę.
Upieczoną babkę wyjąć z formy na kratkę i oprószyć cukrem pudrem.
 
 
Babka z karobem i lemon curd

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak