Babka świąteczna
Babka białkowa z morelami i rodzynkami
10 białek
1,5 szk mąki luksusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
1 cukier waniliowy ( 6g )
125 g margaryny Kasia
3/4 szk rodzynek
1 szk suszonych moreli
Lukier :
3/4 szk cukru pudru
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
2 łyżki soku z cytryny
kolorowa posypka do ciast
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę stopić i ostudzić.
Morele pokroić w kostkę.
Do mąki dodać rodzynki i morele i wymieszać.
Białka wlać do miski robota i ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
Do ubitych białek wlewać małym strumieniem wlewać margarynę nadal miksując.
Zmniejszyć obroty i dodawać mieszankę mąki z rodzynkami i morelami.
Całość połączyć.
Gotową masę przelać do formy babkowej z kominkiem ( ja użyłam silikonowej ).
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć babkę i przestudzić.
Utrzeć cukier puder z barwnikiem i sokiem cytrynowym i posmarować nim jeszcze letnią babkę aby lukier się ładnie rozpłynął.
Na koniec posypać po wierzchu babki posypkę.