Pyszne ciasto więc już pierwszy kęs nas zachwyca...a w środku? Niespodzianka! I do tego jaka pyszna:)
Babeczki kakaowe z bananem
Babeczki ok 10 szt. :
- 120 g mąki pszennej
- 60 g mąki krupczatki
- 80 g cukru
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka sody
- 250 g kefiru
- pół szklanki oleju
- jajko
- banan
Do dekoracji do wyboru:
- jogurt bananowy
- bita śmietana
- krem czekoladowy
- ozdoby cukiernicze
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta i na środku układamy po plasterku banana.
Przykrywamy go jeszcze jedną łyżką ciasta.
Babeczki pieczemy około 20 minut ( dokładny czas zależy od piekarnika więc pieczemy do suchego patyczka).
Wystudzone smarujemy jogurtem bądź innym dodatkiem i dekorujemy ozdobami cukierniczymi.
Smacznego :)
Babeczki kakaowo kokosowe
Na 10 babeczek:
- 110 g mąki pszennej
- 40 g mąki krupczatki
- 60 g cukru
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka sody
- 180 g gęstego mleczka kokosowego
- 100 ml oleju
- jajko
Kuleczki kokosowe:
- 40 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mleka w proszku (nie granulowanego)
- łyżka masła
Wiórki kokosowe mieszamy z mlekiem w proszku.
Do mieszanki dodajemy łyżkę masła i zagniatamy.
Tworzymy 10 kuleczek.
W jednej misce mieszamy płynne składniki na babeczki a w drugiej suche.
Łączymy je se sobą.
Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta i na środku układamy po jednej kokosowej kuleczce.
Przykrywamy je jeszcze jedną łyżką ciasta.
Muffinki pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Jagodowe muffinki z niespodzianką
Na 12 muffinek:
- 230 g mąki
- 120 g margaryny
- 90 g cukru
- 3 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka jagód
- 12 średnich truskawek
- cukier różany
Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Do papilotek nakładamy po łyżce masy.
W środek wciskamy po jednej truskawce i przykrywamy ją kolejną łyżką masy.
Pieczemy ok. 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przed podaniem posypujemy cukrem różanym.
Smacznego:)
Muffinki z mascarpone i truskawkami
Muffinki 12 szt. :
- 120 g mąki pszennej
- 60 g mąki krupczatki
- 80 g cukru
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka sody
- 250 g kefiru
- pół szklanki oleju
- żółtko
Nadzienie ( przepis na nadzienie pochodzi z bloga Kwestia Smaku):
- 125 g serka mascarpone
- łyżka cukru
- łyżeczka mąki
- białko
Dodatki:
- 125 g serka mascarpone
- truskawki
Do 125 g serka mascarpone dodajemy mąkę, cukier i białko, dokładnie mieszamy i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
W jednej misce mieszamy płynne składniki na babeczki a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta i na środku układamy po łyżeczce przymrożonego mascarpone.
Przykrywamy kolejną łyżką ciasta na babeczki.
Babeczki pieczemy około 20 minut ( dokładny czas zależy od piekarnika więc pieczemy do suchego patyczka).
Wystudzone smarujemy mascarpone i ozdabiamy truskawkami.
Smacznego :)
Bananowe muffinki z mleczkiem kokosowym
Przepis pochodzi z bloga Breakfast, oryginał znajdziecie tu --->KLIK.
Na 12 szt:
- 230 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki błonnika kakaowego
- 3 banany
- 125 ml mleczka kokosowego
- 60 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
Suche składniki mieszamy ze sobą.
Dwa banany miksujemy na gładko wraz z mleczkiem kokosowym.
Dodajemy masło i cukier i dalej miksujemy.
Gdy składniki się połączą dodajemy jajk a, cały czas miksując.
Dodajemy suche składniki i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach.
Do papilotek nakładamy po łyżce masy.
Banana kroimy na 12 części i układamy po jednej w każdej papilotce.
Przykrywamy go kolejną łyżką masy.
Całość pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Babeczki podawałam z naturalnym serkiem homogenizowanym.
Smacznego :)
Mini muffinki z czekoladą i malinami
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 60 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 70 g gorzkiej czekolady
- 220 g kefiru
- 3/4 szklanki oleju
- jajko
- łyżeczka sody
- maliny
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy.
Do foremek nakładamy po małej łyżeczce masy, na środku układamy malinę i przykrywamy ja drugą łyżeczką masy.
Babeczki pieczemy około 20 minut ( dokładny czas zależy od piekarnika więc pieczemy do suchego patyczka).
Smacznego :)