Ostatnio pod moim przepisem na trochę inną guacamole, zarzucono mi że nie dodaje cytryny by awokado nie ściemniało.Mam na to inny świetny sposób, najczęściej używam go przy szykowaniu sushi, aby nie zmieniać smaku awokado sokiem z cytryny. Należy je przechowywać z pestka w środku lub po prostu rzuconą do miseczki z pokrojonym awokado. Dzięki temu będziemy mieli pięknie zielono kremowy owoc podczas całego szykowania dania.
Jak kupić dojrzałe awokado ?
-Powinno być miękkie ale i sprężyste, i po niezbyt mocnym naciśnieci powrócić do swojej formy.
-Bardzo miękkie awokado są przejrzałe, mniej smaczne. -Owoce są zrywane niedojrzałe by podczas transportu dojrzewać podobnie jak banany. Dlatego często trafiamy na jeszcze twarde okazy na półkach sklepowych. Jeśli mamy czas możemy dać mu dojrzeć na parapecie zamknięte w papierową torbę, dzięki temu etylen który wytwarza owoc będzie przyspieszał dojrzewanie.
Czy wiecie że awokado
- Ma aż 168 odmian, dlatego niektóre dojrzewają przybierając bardziej bordową barwę inne nawet jasno zielone mogą być już dojrzałe :)najczęściej spotykane odmiany u nas to Hass odmiana brunatna i Fuerte odmiana soczyście zielona.
- To bomba pełna zdrowia, zawiera błonnik, więcej potasu niż banany, kwas foliowy, zdrowe tłuszcze kwas oleinowy które chronią serce, karotenoidy i mnóstwo witaminy E która świetnie wpływa na skórę. Działą przeciwzapalnie zapobiega wystepowaniu. To tlyko cześć z jego niesamowitych właściwości.
Tak wieć na Zdrowie !!