4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd czy może jednak Wanilia

Opublikowano: 09.05.2013
Autor: Cynowa_Beata
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd czy może jednak Wanilia
Cukier z prawdziwa wanilią, jest mało popularny w sklepach, najlepiej przygotować go samemu i mieć pewność ze nie ma w nim syntetycznej waniliny.

 

Po wyłuskiwaniu nasionek z wanilii często zostaje nam skórka, zamiast ją wyrzucać możemy jej użyć do przygotowania domowego cukru waniliowego. Jest zdrowy, bo mamy pewność iż nie zawiera syntetycznego i uczulającego 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehydu czyli WANILINY.

4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd czy może jednak Wanilia

W szczelnym słoiczku, zamykamy dwie szklanki drobnego cukru ze skórka wanilii która nam pozostała, a z jednej laseczki zeskrobujemy nasiona dodajemy do cukru i wrzucamy pozostała aromatyczna skórkę. Pozwalamy mu przesiąkać jego aromatem, jest gotowy po około 2 tygodniach :) Jest tańszy naturalny no i pięknie pachnie.

prymat