19.IV Narodowy dzień czosnku

Opublikowano: 19.04.2013
Autor: leonowie
19.IV Narodowy dzień czosnku
Nadszedł czas aby oddać hołd tym lekko pikantnym ząbkom:) Do tej pory nikt nie wie kto wymyślił ten dzień i w jakim celu, ale Amerykanie są po prostu zadowoleni, że ktoś to zrobił:)

Krótka historia czosnku:
Podobno w oryginale pochodzi z Azji Środkowej.  Ma bardzo długą historię , sięgająca 6000 lat wstecz. Czosnek był powszechnie stosowany jako przyprawa w kuchni Afrykańskiej, Europejskiej czy Chińskiej.
Obecnie największym producentem czosnku są Chiny następnie Indie, Korea i Egipt.
Czosnek traktowano jako siły dobra i zła. Karmiono nim budowniczych przy budowaniu Wielkiej Piramidy w Gizie. Wierzono, że dzięki temu zwiększą swoją wytrzymałość.

Naturalny cudowny lek:
Znany jako cudowny lek natury. Czosnek uznawany jest za jego szerokie właściwości lecznicze. Niektórzy wierzą, że przedłuża życie :) Na 100 % zapobiega nowotworom, obniża poziom cholesterolu , obniża ciśnienie krwi, idealny na przeziębienia i zmęczenie.
Bogaty w witaminy takie jak: A, B1 , C. Zawiera podstawowe składniki mineralne, takie jak sole wapnia, magnezu i żelaza. Zawiera także 17 różnych aminokwasów.

Czosnek afrodyzjakiem!
Pewna legenda głosi, że Tybetańscy mnisi mieli zakaz wstępu za mury klsztoru jeżeli jedli czosnek, ze względu na jego reputację wzbudzając pożądanie seksualne.

Chciałabym dodać przepis na danie czosnkowe, ale musiałabym dodać ich jakąś setkę. Wybieram więc roladę drożdzową z masłem czosnkowym. Zapraszam:)



SKŁADNIKI:
  • CIASTO
  • mąka 2 1/2 szklanki
  • mąka krupczatka 1/2 szklanki
  • drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • ciepła woda 300 ml
  • sól morska grubo mielona 1 łyżeczka
  • NADZIENIE:
  • ser feta 1 kosteczka 200 g
  • masło 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki natka pietruszki 1 łyżka
 
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: mąki wymieszać, dodać sól oraz drożdże, stopniowo dodawać ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , powinno podwoić objętość. Ser fet pokroić w plastry. Masło rozpuścić w rondelku , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki- ja użyłam suszonej, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, i lekko je rozwałkować tak aby powstał prostokąt. Nakładać na ciasto ser i złożyć na pół i zwinąć w harmonijkę. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. Zwinięte kawałki układać w blaszce. Polać z wierzchu masłem. Piec 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)

prymat