Smak Tygodnia: Szczaw siekany

11.10.2011
Smak Tygodnia: Szczaw siekany

Szczaw jest rośliną z rodziny rdestowatych, którą można spotkać już wczesną wiosną na żyznych glebach. Jego podłużne liście najlepiej zbierać właśnie w okresie wiosennym, gdyż charakteryzują się wówczas najlepszym smakiem i nie są łykowate. Przygotowujemy z nich cieszącą się ogromną popularnością i przywołującą smak dzieciństwa zupę szczawiową.  Swoje zastosowanie znajduje także wyciśnięty z łodyg szczawiu sok, który  wykorzystywany jest nie tylko w celach kulinarnych, lecz także do  wywabiania trudnych plam, na przykład z rdzy lub atramentu. Szczaw posiada właściwości zdrowotne. Herbatę z suszonych liści szczawiu powinno się pić przy wszelkich dolegliwościach wątroby i nerek.

 

 

Szczaw siekany Smak wyróżnia się sprawdzoną recepturą. Zawiera starannie wybrane, najlepsze liście szczawiu, które na długo zachowują charakterystyczny, intensywny i lekko kwaśny smak. Z pomocą siekanego szczawiu bez trudu przygotujemy potrawy, będące solidną dawką wartości odżywczych.

 

 

Szczaw siekany możemy wykorzystać do przygotowania wybornego sosu śmietanowo- szczawiowego, który może stanowić  wyborny dodatek do wszelkich ryb. Doskonale pasuje również do sosów, podawanych do dań z makaronu. Możemy wykorzystać go jako dodatek do sałatek, a przede wszystkim przygotować wyborną, zdrową  zupę szczawiową.

 

Polecany przepis: Sola lemon z awokado i sosem szczawiowym

 

 

1

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Brigitte

16.10.2011 00:01
Ja pamiętam z dzieciństwa smak zupy szczawiowej... mniam.. niedługo umieszczę przepis :)

Monika111

12.10.2011 17:39
nigdy nie jadłam...
prymat