Wakacyjny Smak: Oliwki czarne

26.07.2011
Wakacyjny Smak: Oliwki czarne

 

Czarne oliwki mają bardziej wytrawny smak w porównaniu do oliwek zielonych. Popularność zyskały dzięki daniom kuchni śródziemnomorskiej, stale obecne są zwłaszcza w kuchni hiszpańskiej. Najczęściej stosuje się je jako przystawki lub dodatki do koktajli, dań mięsnych oraz pizzy. Popularne są również jako składniki różnego rodzaju sałatek i makaronów. Można je spożywać z rybami, bądź jako dodatek do spaghetti.

 

 

Proponujemy przygotowanie szybkiej i zdrowej sałatki z pomarańczami, z dodatkiem czarnych oliwek:

 

SAŁATKA Z POMARAŃCZAMI


Składniki na 4 porcje:

2 pomarańcze (30 dag)

1 czerwona cebula (15 dag)

1 główka sałaty masłowej

2 łyżki oliwy

8 Oliwek czarnych Smak

szczypta Kminku mielonego Prymat

Pieprz biały mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Pomarańcze wyszorować namydloną szczoteczką, starannie opłukać, obrać ze skórki i białych włókien, pokroić na półplasterki. Cebulę obrać, pokroić na półplasterki i rozdzielić na piórka. Pomarańcze posypać piórkami cebuli i przyprawami,  polać oliwą. Lekko wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godz. Oliwki pokroić w krążki. Sałatę umyć, dokładnie osączyć, liście porozrywać na kawałki i ułożyć na nich  pomarańcze. Posypać oliwkami.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta_P-S

27.07.2011 09:00
wreszcie trafiliście z tymi oliwkami w moje klimaty

lee-aa

26.07.2011 22:18
a nam najbardziej smakują w połączeniu z serem bałkańskim i odorbiną aromatycznej bazylii :)
prymat