Egzotyczne orzeźwienie

18.07.2011
Egzotyczne orzeźwienie

 

 

Melon to wyrafinowany składnik kompotów, deserów, musów, lodów, czy sałatek. Smak melona doskonale współgra z szynką parmeńską. Ten duet jest powszechnie wykorzystywany do przygotowania wykwintnych przystawek. Gwarantujemy, że doskonale sprawdzi się także w formie zupy na zimno. Aż chce się jak najszybciej spróbować:)

 

 

CHŁODNIK Z MELONA GALLO Z MARYNOWANYM IMBIREM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ


Składniki dla 4 osób:


Miąższ z 2 melonów gallo

Sok z cytryny do smaku

4 plasterki marynowanego imbiru

8 listków bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól, Pieprz biały mielony Prymat do smaku

4 plastry szynki parmeńskiej

8 wydrążonych kulek z melona miodowego  

 

Sposób przygotowania:
Melona gallo umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie zmiksować z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu. Schłodzić w lodówce. W miseczkach ułożyć zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalać zimnym chłodnikiem, udekorować listkami świeżej mięty i skropić oliwą z oliwek.

 

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

20.07.2011 08:35
Ma piękny kolor i smak- na pewno warto spróbować:)

Jolanta_P-S

18.07.2011 14:24
Najbardziej to lubię szynkę parmeńską, a chłodnik z melona nigdy nie jadłam, wygląda zachęcająco.
prymat