Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy zawrót głowy

Malinowy zawrót głowy

 

Maliny nie tylko inspirują do kulinarnych eksperymentów, ale także od zawsze były natchnieniem dla poetów. Motyw malin pojawiał się zarówno u Leśmiana: „W malinowym chruśniaku”, czy też „Balladynie” Słowackiego. Ale wracając do spraw bardziej przyziemnych…maliny powinniśmy jeść dla zdrowia. Ze względu na to, że zawierają mnóstwo błonnika doskonale regulują przemianę materii. A więc, jeżeli dbamy o linię to maliny są idealną przekąską.  Możemy jeść je bez ograniczeń, bo 100 g ma jedynie 46 kcal. Kilkudniowa dieta bogata w maliny z pewnością oczyści nasz organizm.

 

 

Jeżeli możemy sobie pozwolić na  bardziej kaloryczne desery proponujemy pyszny Koktajl malinowo- żurawinowy, Krem brulee z malinami oraz Maliny na ciepło z lodami i bazylią:

 

 

KOKTAJL ŻURAWINOWO- MALINOWY

 

Składniki dla 4 osób: 

100 g suszonej żurawiny

300 ml nektaru żurawinowego

1 limonka

150 g świeżych lub mrożonych malin

150 g kefiru

2 opakowania cukru wanilinowego

listki melisy lub mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

 

Żurawinę i nektar żurawinowy gotować bez przykrycia przez 4-5 minut, a następnie przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Limonkę umyć, zetrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Maliny przetrzeć przez sito. Żurawinę wraz z sosem, skórką i sokiem z limonki, puree z malin, kefirem i cukrem wanilinowym wlać do miksera i zmiksować na najwyższych obrotach. Koktajl przelać do szklanek, przed podaniem udekorować listkami melisy lub mięty.

 

 

 

MALINY NA CIEPŁO PODANE Z LODAMI Z BAZYLIĄ

 

Składniki na ok. 5 porcji:

500 g malin

50 g cukru

500 g lodów waniliowych

1 pęczek bazylii

 

 

Sposób przygotowania:

Śmietanę zmiksować z pokrojoną bazylią i połową lodów waniliowych. Mrożone maliny posypać cukrem, rozmrozić, a następnie podgrzać i przełożyć do pucharków. Na malinach ułożyć masę lodowo-bazyliową, na niej kulkę lodów waniliowych i listek bazylii.

KREM BRULEE Z MALINAMI

 

Składniki na 6 porcji:

10 żółtek

180 g cukru

250 ml mleka

750 ml śmietany

Wanilia laski Prymat- 2 sztuki

Brązowy cukier do posypania deseru

Maliny do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

 

Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko, śmietanę i ziarenka z lasek wanilii podgrzać, połączyć z żółtkami i delikatnie wymieszać. Masę przelać do żaroodpornych miseczek i ustawić na wypełnionej wodą blasze z wysokim rantem. Krem brulee piec 2 godziny w temperaturze 150ºC.

Po upieczeniu miseczki wyjąć z wody, posypać brązowym cukrem i ponownie wstawić do rozgrzanego pieca, aby cukier się skarmelizował. Przed podaniem deser udekorować malinami. 

 

Do tego przepisu możesz wykorzystać:

 

Malinowy zawrót głowy

Doradca Smaku 20.07.2011 08:35
Prawdziwie malinowy zawrót głowy. Podoba nam się to:)
Jolanta_P-S 15.07.2011 13:02
Ostatnio u mnie też malinowo-deserowo, ciasto-http://www.doradcasmaku.pl/przepis/151555/ciasto-malinowo-jagodowe-z-kruszonka.html prosty deser z bitą śmietaną i malinami http://www.doradcasmaku.pl/przepis/151127/deser-malinowy-z-bita-smietana.html, bardziej wykwintny http://www.doradcasmaku.pl/przepis/151129/deser-malinowy-z-bita-smietana-i-galaretka-malinowa.html i nawet wpis na blogu umieściłam o malinach http://www.doradcasmaku.pl/blog/3497/wpis/434/dary-lasu-malina-lesna-jako-deser-malinowy-z-bita-smietana-i.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak