Wakacyjny Smak: Oliwki zielone

13.07.2011
Wakacyjny Smak: Oliwki zielone

 

Drzewa oliwkowe uprawiano już 3500 lat temu, w klimacie śródziemnomorskim. Liście oliwki niosły za sobą szereg symbolicznych znaczeń: dekorowani nimi byli zwycięzcy starożytnych olimpiad sportowych, a także służyły do różnych rytuałów religijnych.  Owoce drzew oliwkowych zbierane są od końca września do połowy listopada. Początkowo są zielone, a dopiero w końcowej fazie dojrzewanie zmieniają swoją barwę na czarną. Obie wersje kolorystyczne mają swoich zagorzałych zwolenników. Zielone wyróżniają się łagodniejszym smakiem, natomiast czarne przeznaczone są dla miłośników lekkiej goryczki.

 

 

Oliwki są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także dostarczają organizmowi mnóstwa związków mineralnych.  Są lekkostrawne, więc możemy jeść je niemal bez ograniczeń. Gdyby tego było mało, obok homarów i ostryg mają właściwości przeciwmigrenowe.

 

 

Oliwki zielone doskonale komponują się z mięsem oraz serami, swą popularność zdobyły jednak jako składnik pizzy. Doskonale smakują w zestawieniu z różnego rodzaju aperitifami i koktajlami. Znakomicie spełniają swą rolę jako składnik sałatek, makronów i dań rybnych, nadając im śródziemnomorski charakter. Zielone oliwki Smak to również doskonała samodzielna przekąska dla smakoszy.

 

 

Zachęcamy do przygotowania Sałatki mazowieckiej z zielonymi oliwkami:

 

Składniki na 6-8 porcji:


1 duża krucha sałata, 4 pomidory (50 dag), 1 cebula (12 dag), 1 ogórek wężowy (30 dag), 1 puszka kukurydzy (40 dag), 2 jajka ugotowane na twardo, 20 Oliwek zielonych, drylowanych  Smak, 1 łyżeczka Przyprawy do sałatek Prymat

 

Sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 2 ząbki czosnku, Sól ziołowa Prymat, cukier, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

 

Sałatę podzielić na liście, umyć, osączyć, i porozrywać na małe kawałki. Ogórek umyć i razem ze skórką pokroić w plasterki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Jajka obrać i pokroić na cząstki.

 

Na dnie salaterki ułożyć sałatę, ogórek, następnie pomidory i posypać je cebulą. Dodać kukurydzę osączoną z zalewy.

 

Przygotować sos: czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z oliwą oraz octem i zmiksować lub ubić trzepaczką. Doprawić solą ziołową Prymat, cukrem i pieprzem czarnym mielonym Prymat.

 

Polać sałatkę, posypać oliwkami i jajkami. Schłodzić przed podaniem.

 

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

puellae90

15.07.2011 12:16
uwielbiam oliwki :)

Doradca Smaku

14.07.2011 09:48
Już niedługo zaproponujemy coś z Czarnymi oliwkami Smak:)

Jolanta_P-S

14.07.2011 07:18
Dla mnie zielone oliwki są za gorzkie, ja zajadam się czarnymi.

Barbara40

13.07.2011 18:54
Czuje , ze powinnam zabrac glos, bo znowu temat srodziemnomorski, a zycie w takim klimacie--zobowiazuje. Tak, o oliwkach juz wiele napisano , ja zachwycam sie duzymi oliwkami (wielkosci orzecha wloskiego ), ktore po wydrylowaniu faszeruje sie mieskiem mielonym.Pysznosci. Sa rowniez malenkie olwki zielone, marynowane z chili.Ach, duzo by tu opowiadac, u mnie w domu zawsze sa wszelkiego rodzaju oliwki.Po prostu, uwielbiam je. Moja Mama, tak polubila oliwki, ze czesto zamiast cukierkow, kupuje sobie oliwki i zajada sie nimi.
prymat